Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Омразната осморка“ и „Завръщането“ жертва на пиратството. Задават се още

Висококачествени копия на някои от най-очакваните филми на годината излязоха в торент сайтовете

„Легенда“ , с Том Харди в ролите на братята ганстерите Краус, е поредното изтекло в интернет заглавие. - „Омразната осморка“ и „Завръщането“ жертва на пиратството. Задават се още

„Легенда“ , с Том Харди в ролите на братята ганстерите Краус, е поредното изтекло в интернет заглавие.

Скрийнинг копията на „Омразната осморка“ и „Завръщането“ изтекоха преди официалните им премиери, а една известна пиратска група обещава още дузини нови филми в близките дни, съобщава сайтът „Торентфрийк“. Цяла година незаконни копия на филми се появяват в интернет след запис в кино или сваляне от DVD или Blu-ray диск. С началото на „сезона на Оскарите“ през ноември обаче, на хоризонта се появиха и големите съкровища. 

Всяка година така наречените „скрийнъри“ – копия на най-харесаните от критиците филми, се изпращат по „надеждни“ канали за преглед, но с много малко изключения те изтичат в интернет. Това дава възможност на пиратите да гледат големи филми с качество, което много рядко се среща в торентите на толкова ранен етап.

През последните дни изтекоха заглавия като „Директно от Комптън“, „Бруклин“, „Стаята“, „Фъстъчета: Филмът“ и „Карол“. Но най-сериозното изтичане досега се случи миналия уикенд.

„Крийд“

Силвестър Сталоун сигурно е ядосан, че неговият „Крийд“ се върти безплатно в интернет (по изчисления на „Торентфрийк“ с над 100,000 сваляния засега), но това сигурно е нищо в сравнение с яростта, която тресе Куентин Тарантино.

След като бе планиран да дебютира в кината на 25 декември, новият филм на филм на Тарантино „Омразната осморка“ попадна в алчните за безплатно кино ръце на интернет потребители по цял свят. Сто хиляди души си го бяха изтеглили още преди края на неделята, а два дни по-късно броят им вече отиваше към 220 хиляди.

„Омразната осморка“

Макар и не точно в качеството, които Таратино търси за своя шедьовър – Ultra Panavision 70mm – копието е много чисто и свободно от таймери, надписи „собственост на …“ и водни знаци. Тепърва ще стане ясно дали има някакви секретни означения, но със сигурност няма нещо, което да развали зрителското удоволствие.

Но като говорим за масов интерес, победител в течовете е „Завръщането“ на Алехандро Иняриту. Премиерата на филма с Леонардо ди Каприо също е насрочена за Коледа, а само до неделя историята събра внушителните 180 хиляди сваляния. Два дни по-късно те станаха вече 300 000.

„Завръщането“

И тук качеството е изключително високо за толкова ранен релийз и няма нищо, което да помрачи насладата. Въпреки че, както винаги, се намират и максималисти, които да чакат още по-високо качество, настоящето е достатъчно добро, за да бъде показано дори по повечето телевизии.

Имайки предвид шума, който се вдигна миналата година около изтичането на „Непобедимите 3“ преди официалната му премиера, кражбата на заглавия от категория AAA като споменатите по-горе, вероятно ще предизвика в Холивуд най-голямата вълна от антипиратски чувства досега.

А и както вече казахме, това е само началото. Hive-CM8, една от групите зад течовете, обяви, че се е сдобила с копия от дузини скрийнъри и подготвя пускането им в интернет един по един в близките дни.

DVD скрийнър 1 от 40 – обяви групата. – Ще ги пуснем всичките един след друг, започвайки от най-горещото заглавие на годината. Следват останалите.

„Легенда“

Вчера в торент сайтовете се появи „Легенда“ – гангстерската история с Том Харди, а малко по-късно и „В сърцето на морето“. Последваха „Стив Джобс“ и „Джой“. Само времето ще покаже какво още следва и дали тази огромна провокация от страна на CM8 ще доведе до съответните мерки от правоохранителните органи…

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg