Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Онези, които вирусът направи богати, да помогнат на театъра

Сценичните изкуства са двигател, задвижващ икономическия растеж; „Нетфликс“ да помогне на театъра, откъдето тръгват талантите, призовава режисьорът Сам Мендес

Сам Мендес на премиерата на „1917“ в Берлин, Германия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Онези, които вирусът направи богати, да помогнат на театъра

Сам Мендес на премиерата на „1917“ в Берлин, Германия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сам Мендес, режисьор на оскаровия филм „1917“, предложи пакет от мерки, които да върнат британския театър към живот, след като редица културни институции бяха докарани на ръба на съществуването заради коронавирусната пандемия.

Сценичните изкуства са „екосистема, която е толкова детайлна и еволюирана, че няма как да бъде пресъздадена от основи“, пише режисьорът в статия за „Файненшъл Таймс“, която получи одобрението на редица театрали, хореографи и други британски творци.

Пандемията от COVID-19 е „най-голямото предизвикателство за културния живот във Великобритания от избухването на Втората световна война“, а изкуствата са „огромен двигател, задвижващ икономическия растеж“ – театърът дава начало на кариерите на хиляди, които след това се превръщат в лица на киното или телевизията.

Самият Мендес започва кариерата си като театрален режисьор, още първият му филм – „Американски прелести“, печели пет оскара.

И докато работата на театралите сериозно пострада през изминалите месеци, има мнозина, „които коронавирусът направи богати“, отбелязва Мендес.

Ще бъде много иронично, ако стрийминг услугите – „Нетфликс“, „Амазон прайм“ и други – правят милиони долари по време на карантината от нашите най-добри актьорски, продуцентски, драматургични и режисьорски таланти, докато самото изкуство, захранило талантите, умира“, пише режисьорът.

Предложението му е „титаните в стрийминг индустрията“ да „използват частица от приходите си от COVID-19“, за да подкрепят сценичните изкуства по време на кризата. Той изтъква и колко непрактично е да се създава скъп театрален продукт за социално дистанцирана публика, затова призовава правителството да продължи със схемата си, подкрепяща пострадалите от коронавируса бизнеси, както и да отпусне нов пакет от средства, предназначен изцяло за нуждите на театрите, които не разчитат на държавна помощ. В момента правителството плаща 20% от разходите на театрите, като те отиват главно за поемането на заплати, Мендес настоява този процент да се увеличи до 50%. Държавата трябва да се превърне в „театрален ангел“, също като някои частни спонсори и дарители, инвестиращи в създаването на продукции.

Това не е молба за подаване на ръка или за дългогодишна подкрепа. Това е покана към правителството да стане партньор в един успешен бизнес“, казва Мендес.

Миналия месец Обществото на театрите в Лондон и Великобритания предупреди народните представители, че до края на 2020 г. 70% от театрите ще фалират. По данни на организацията театрите допринасят с 133 млн. паунда от данъци за държавната хазна.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах