Онези, които вирусът направи богати, да помогнат на театъра

Сценичните изкуства са двигател, задвижващ икономическия растеж; „Нетфликс“ да помогне на театъра, откъдето тръгват талантите, призовава режисьорът Сам Мендес

Сам Мендес на премиерата на „1917“ в Берлин, Германия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Онези, които вирусът направи богати, да помогнат на театъра

Сам Мендес на премиерата на „1917“ в Берлин, Германия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сам Мендес, режисьор на оскаровия филм „1917“, предложи пакет от мерки, които да върнат британския театър към живот, след като редица културни институции бяха докарани на ръба на съществуването заради коронавирусната пандемия.

Сценичните изкуства са „екосистема, която е толкова детайлна и еволюирана, че няма как да бъде пресъздадена от основи“, пише режисьорът в статия за „Файненшъл Таймс“, която получи одобрението на редица театрали, хореографи и други британски творци.

Пандемията от COVID-19 е „най-голямото предизвикателство за културния живот във Великобритания от избухването на Втората световна война“, а изкуствата са „огромен двигател, задвижващ икономическия растеж“ – театърът дава начало на кариерите на хиляди, които след това се превръщат в лица на киното или телевизията.

Самият Мендес започва кариерата си като театрален режисьор, още първият му филм – „Американски прелести“, печели пет оскара.

И докато работата на театралите сериозно пострада през изминалите месеци, има мнозина, „които коронавирусът направи богати“, отбелязва Мендес.

Ще бъде много иронично, ако стрийминг услугите – „Нетфликс“, „Амазон прайм“ и други – правят милиони долари по време на карантината от нашите най-добри актьорски, продуцентски, драматургични и режисьорски таланти, докато самото изкуство, захранило талантите, умира“, пише режисьорът.

Предложението му е „титаните в стрийминг индустрията“ да „използват частица от приходите си от COVID-19“, за да подкрепят сценичните изкуства по време на кризата. Той изтъква и колко непрактично е да се създава скъп театрален продукт за социално дистанцирана публика, затова призовава правителството да продължи със схемата си, подкрепяща пострадалите от коронавируса бизнеси, както и да отпусне нов пакет от средства, предназначен изцяло за нуждите на театрите, които не разчитат на държавна помощ. В момента правителството плаща 20% от разходите на театрите, като те отиват главно за поемането на заплати, Мендес настоява този процент да се увеличи до 50%. Държавата трябва да се превърне в „театрален ангел“, също като някои частни спонсори и дарители, инвестиращи в създаването на продукции.

Това не е молба за подаване на ръка или за дългогодишна подкрепа. Това е покана към правителството да стане партньор в един успешен бизнес“, казва Мендес.

Миналия месец Обществото на театрите в Лондон и Великобритания предупреди народните представители, че до края на 2020 г. 70% от театрите ще фалират. По данни на организацията театрите допринасят с 133 млн. паунда от данъци за държавната хазна.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах