VivaPay

Онлайн изложба с грешките на младия Рембранд (линк)

Музеят „Ашмолиън“ показва ранните платна на художника преди превръщането му в „суперзвездата на Амстердам от XVII в. и един от най-великите творци на всички времена“

Рембранд ван Рейн, „Автопортрет с каскет“, 1630 г. Репродукция: Музей „Ашмолиън“/Оксфордски университет  - Онлайн изложба с грешките на младия Рембранд (линк)

Рембранд ван Рейн, „Автопортрет с каскет“, 1630 г. Репродукция: Музей „Ашмолиън“/Оксфордски университет

„Ашмолиън“, най-старият обществен музей на Великобритания, кани да разгледаме дигитално изложбата „Младият Рембранд“. Оксфордската институция предлага кратко видеовъведение в експозицията в страницата си, биография на художника и някои от първите му рисунки и картини от времето, когато е „млад и незабележим художник“, преди да се превърне в „суперзвездата на Амстердам от XVII в. и един от най-великите творци на всички времена“, както пишат кураторите на онлайн експозицията.

Произведенията обхващат периода 1624 – 1634 г. и показват усилията на младия холандец да стане майстора Рембранд ван Рейн, когото познаваме днес. Изложбата е открита на 1 март и трябваше да е едно от големите събития в изкуството във Великобритания, като остане на разположение на ценителите до 7 юни. Коронавирусната пандемия обаче наложи затварянето на всички културни институции в страната за неопределено време. Изложбата „Младият Рембранд“ е затворена на 27 март, но може да бъде разгледана онлайн.

Четири от пет звезди дава „Гардиън“ на колекцията, която експонира „неочаквани, любопитни творби и рядко излагани шедьоври“. Доста необичайно е да се видят ранните платна на Рембранд, вдъхновени от библейски сюжети – прекалено цветни и твърде мелодраматични, изтъква арткритикът Лора Къминг в медията. Но още по-необичайното е, че музей решава да наблегне именно на грешките в творчеството на художника. В офорта „Обрязването“, рисуван около 1625 г., малкият Исус прилича на плюшена играчка, хората наоколо са лошо нарисувани, няма усещане за дълбочина или перспектива, пише Къминг. Личат си опитите за преправяне на някои фигури, други рисунки са изоставени недовършени.

Рембранд, „Обрязването“, 1625 г. Репродукция: Къща музей на Рембранд, Амстердам

Всичко това е отбелязано и в текста към изложбата. Самата експозиция е разделена в пет части – „Рембранд и Лейден“, „Рембранд и Ливенс в Лайден“, „Амбиция и иновация“, „Установяване на стила на Рембранд“ и „Рембранд в Амстердам“. В края на първата част има демонстрация как се създава офорт в стила на художника.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Произведенията, в момента затворени в „Ашмолиън“, са заемки от Рейксмузеум в Амстердам, нюйоркския „Метрополитън“, Лувъра в Париж, частни колекции, но и самият музей разполага с немалко творби на фламандския майстор, особено офорти.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg