Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Онлайн изложба с грешките на младия Рембранд (линк)

Музеят „Ашмолиън“ показва ранните платна на художника преди превръщането му в „суперзвездата на Амстердам от XVII в. и един от най-великите творци на всички времена“

Рембранд ван Рейн, „Автопортрет с каскет“, 1630 г. Репродукция: Музей „Ашмолиън“/Оксфордски университет  - Онлайн изложба с грешките на младия Рембранд (линк)

Рембранд ван Рейн, „Автопортрет с каскет“, 1630 г. Репродукция: Музей „Ашмолиън“/Оксфордски университет

„Ашмолиън“, най-старият обществен музей на Великобритания, кани да разгледаме дигитално изложбата „Младият Рембранд“. Оксфордската институция предлага кратко видеовъведение в експозицията в страницата си, биография на художника и някои от първите му рисунки и картини от времето, когато е „млад и незабележим художник“, преди да се превърне в „суперзвездата на Амстердам от XVII в. и един от най-великите творци на всички времена“, както пишат кураторите на онлайн експозицията.

Произведенията обхващат периода 1624 – 1634 г. и показват усилията на младия холандец да стане майстора Рембранд ван Рейн, когото познаваме днес. Изложбата е открита на 1 март и трябваше да е едно от големите събития в изкуството във Великобритания, като остане на разположение на ценителите до 7 юни. Коронавирусната пандемия обаче наложи затварянето на всички културни институции в страната за неопределено време. Изложбата „Младият Рембранд“ е затворена на 27 март, но може да бъде разгледана онлайн.

Четири от пет звезди дава „Гардиън“ на колекцията, която експонира „неочаквани, любопитни творби и рядко излагани шедьоври“. Доста необичайно е да се видят ранните платна на Рембранд, вдъхновени от библейски сюжети – прекалено цветни и твърде мелодраматични, изтъква арткритикът Лора Къминг в медията. Но още по-необичайното е, че музей решава да наблегне именно на грешките в творчеството на художника. В офорта „Обрязването“, рисуван около 1625 г., малкият Исус прилича на плюшена играчка, хората наоколо са лошо нарисувани, няма усещане за дълбочина или перспектива, пише Къминг. Личат си опитите за преправяне на някои фигури, други рисунки са изоставени недовършени.

Рембранд, „Обрязването“, 1625 г. Репродукция: Къща музей на Рембранд, Амстердам

Всичко това е отбелязано и в текста към изложбата. Самата експозиция е разделена в пет части – „Рембранд и Лейден“, „Рембранд и Ливенс в Лайден“, „Амбиция и иновация“, „Установяване на стила на Рембранд“ и „Рембранд в Амстердам“. В края на първата част има демонстрация как се създава офорт в стила на художника.

Произведенията, в момента затворени в „Ашмолиън“, са заемки от Рейксмузеум в Амстердам, нюйоркския „Метрополитън“, Лувъра в Париж, частни колекции, но и самият музей разполага с немалко творби на фламандския майстор, особено офорти.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах