Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Онлайн пътешествие из големите музеи по време на карантина

Да се разходим виртуално в Лувъра, Уфици, Брера, Прадо, „Метрополитън“, „Гугенхайм“... докато премине пандемията

Уинслоу Хоумър, „Snap the Whip“, 1872 г. Снимка: Музей „Метрополътн“ - Онлайн пътешествие из големите музеи по време на карантина

Уинслоу Хоумър, „Snap the Whip“, 1872 г. Снимка: Музей „Метрополътн“

Светът се променя заради коронавируса и първото, което бе отнето на човечеството, бе възможността да пътува свободно и навсякъде. Жаждата да бъдат видени най-красивите произведения на световното изкуство обаче не е задължително да бъде утолена само с посещение на живо. Съвременните технологии позволяват да се насладим на постиженията на цивилизацията дори в карантинни условия.

Ето няколко от най-значимите световни музеи, които са достъпни онлайн:

Пинакотека „Брера“, Милано

Мантеня, „Мъртвият Христос“, 1480 г. Снимка: Диляна Димитрова/Площад Славейков

Галерия „Брера” е създадена през ХVІІІ в. и пази втората най-ценна сбирка от картини в Италия след Галерия „Академия“ във Венеция. Принос за „Брера” има Наполеон Бонапарт, който събира произведения от цяла Италия.

В Пинакотеката е представена Венецианската школа в лицето на Джовани Белини, Тинторето, Веронезе, Джентиле, Карпачо, Лоренцо Лото, Чима ди Конеляно. В следващите зали са изложени произведения на живописци, свързани с Ломбардия – Бернардино Луини, Винченцо Фопа, Джовано Болтрафио.

Галерия „Уфици“, Флоренция

Сандро Ботичели, „Раждането на Венера“, 1485 г. Снимка: „Уфици“

Галерия „Уфици“ притежава една от най-значимите сбирки с изобразително изкуство в света. Тя не само е една от най-старите, но и притежава една от най-ценните и недостижими колекции. Понякога я наричат „хранилище на Ренесанса“ и с пълно основание, защото тук са най-прочутите и ценни творения от този период.

Проектирана е през 1560 г. от архитекта Джорджо Вазари за Козимо Медичи, а е построена през 1581 г., по искане на Франциско Медичи, сина на Козимо. В „Уфици“ може да видите картини на Джото, Пиеро дела Франческа, Леонардо да Винчи, Фра Филипо Липи, Сандро Ботичели, Дюрер, Микеланджело, Рафаело и много други.

Ватикански музеи

Рафаело, „Преображение Господне“, 1516 – 1520. Снимка: Ватикански музеи

Ватиканските музеи са дом на шедьоври от времето на Древен Египет до късния Ренесанс. Тук е Сикстинската капела. През 1508 г. Микеланджело е нает от папа Юлий II да изрисува тавана ѝ. Трябвало е да изобрази само 12 фигури – дванадесетте апостоли, но когато работата приключила, имало повече от 300 съвършени образа.

Във Ватиканските музеи се намират и „Стаите на Рафаело“, изписани по поръчка на Юлий II през 1508 г. Първите две стаи — „Стаята на Сигнатурата“ и „Стаята на Хелиодор“, се смятат за едни от най-хубавите творения на Рафаело. „Стаята на Сигнатурата“ е била библиотека и кабинет на Юлий. Тук се намират две от най-известните произведения на ренесансовия майстор — „Спорът за Светото причастие“ и „Атинската школа“, рисувани между 1508 и 1511 г., за да прославят съответно вярата и философията.

Вижте още: РАФАЕЛО ПОД КАРАНТИНА В РИМ

През 1770 г. Климент XIV значително обогатява папската колекция, а малко след това е отворен и музеят.

Списъкът на скулптурите във Ватиканските музеи няма край, но няколко от тях трябва да видите на всяка цена. Те са в първите зали. В малката Апоксиоменова зала, точно след кръглия вестибюл, се намира скулптурата „Атлетът Апоксиомен“ — римско копие от I в. на бронзовата статуя от Лизип (320 г. пр.Хр.). Тя изобразява атлет, почистващ тялото си с метално стъргало. Скулптурата е намерена в квартал „Трастевере“ през 1849 г. на улица, наречена след това „Улицата на атлета“.

В Осмоъгълния двор ще видите не само „Аполон Белведерски“, но и „Лаокоон“ — може би най-великата оцеляла класическа мраморна група.

Националният археологически музей в Атина

Национален археологически музей в Атина. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Наричат го „Атинският Лувър“. Това е най-известният археологически музей в Гърция с една от най-богатите в света колекции от древногръцко изкуство. Тук са представени достиженията на всички цивилизации, развивали се на територията на съвременна Гърция – предмети от древността, скулптури, грънчарски изделия, произведения от бронз, египетско изкуство. Сред най-известните са Маската на Агамемнон и бронзовата статуя на Зевс/Посейдон

Прадо“, Мадрид

Диего Веласкес, „Придворни дами“, 1656-1657 г. Снимка: Уикипедия

Музеят „Прадо“ е изключителен музей и картинна галерия в столицата на Испания. Прадо е едно от най-посещаваните места в Мадрид и се счита за един от големите музеи за изкуство в света.

Музеят съдържа една от най-изтънчените колекции на европейско изкуство. Тя обхваща периода от XII до XIX в. Основан като музей за картини и скулптури, днес той притежава важни колекции с повече от 5000 картини, 2000 графики, 1000 монети и медали и над 2000 декоративни предмети и произведения на изкуството.

В Прадо ще видите шедьоври на Диего Веласкес, Франсиско Гоя, Ел Греко, Рубенс, Рафаело, Рембранд и много други.

Лувърът, Париж

Венера Милоска. Снимка: Музей „Лувър“

Лувърът започва своята история през XIII в., когато крал Филип-Август построява с отбранителна цел солидна крепост край Сена. През XIV в. Шарл V благоустроил крепостта, пригодил я за живеене и я превърнал в кралска резиденция. Когато Луи ХІV премества двора във Версай, Лувърът започва да губи своето значение, като дори са разглеждани и планове за неговото разрушаване, докато се стига до решение за превръщането му в музей от световна величина.

Днес Лувърът е един от най- известните музеи в света. В него се съхранява оригиналът на може би най-популярната картина в света – „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи. Друг експонат с безценна художествена стойност е древногръцка статуя на Венера Милоска.

Британски музей, Лондон

Розетският камък. Снимка: Британски музей

Началото на Британския музей в Лондон е поставено от д-р Ханс Слоън, който подарява своята колекция на държавата през 1753 г. Днес Британският музей посреща повече от 6 млн. посетители на година. Музеят е разделен на следните отдели: Ранна история и Европа; Близък Изток; Египет и Судан; Гръцки и римски антики; Африка, Океания и Америка; Монети и медали; Гравюри и картини.

В Британския музей се съхраняват повече от 6 млн. артефакти, от най-древната история до наши дни. Там са изложени египетски мумии, както и Розетският камък, благодарение на който е разчетена египетската писменост.

„Метрополитън“, Ню Йорк

Гюстав Курбе, „Жена с папагал“, 1866. Снимка: Музей „Метрополитън“

Музеят на изкуството „Метрополитън“ е комплекс от множество художествени галерии, музей на музикалните инструменти, галерия за професионална фотография и изследователска библиотека в областта на изкуствата. По своя мащаб представлява най-голямата институция в САЩ за представяне и изследване на всички видове изкуства. Идеята за създаването на „Мет“, както го наричат почитателите му, се ражда през 1866 г. в Париж, където група американци, любители на изкуството, решават да основат национална галерия за събиране и съхраняване на ценни произведения, подобно на големите европейски музеи. Музеят отваря врати през 1870 г., а първият му собствен експонат е римски саркофаг. Още следващата година 174 европейски произведения на изкуството, между които картини на Ван Дайк, Никола Пусен и Джовани Батиста Тиеполо, влизат в колекцията му. През 1880 г. музеят се настанява на мястото, където се намира и до днес – на Пето Авеню в Ню Йорк, в специално проектирана сграда от американския архитект Калвърт Во в готически стил.

Днес постоянната колекция съдържа над 2 милиона произведения на изкуството. Разполага с най-голямата експозиция на египетско изкуство извън Кайро, включително цял храмов комплекс. Това е най-посещаваният музей в САЩ и трети в света след „Лувър“ в Париж и Британския музей в Лондон.

„Ермитаж“, Санкт Петербург

Караваджо, „Юноша с лютня“, 1595 г. Снимка: Ермитаж

Ермитажът е един от най-големите музеи в света с колекция от 3 милиона произведения на изкуството, една от най-старите картинни галерии и музеи на човешката история и култура. Повечето от колекциите на музея са изложени в шест сгради, като най-голямата от тях е Зимният дворец. Ермитажът има международни клонове в Амстердам, Лондон, Лас Вегас и Ферара. Музеят е вписан в Книгата за рекорди на Гинес като притежател на най-голямата колекция от картини. В колекцията присъстват творби на Микеланджело, Леонардо да Винчи, Рубенс, Ван Дик, Рембран, Пусин, Клод Лоран, Моне, Писаро, Ван Гог, Пикасо и др. Други интересни колекции включват емблеми на Руската империя, асортимент от бижутата на Фаберже и най-голямата колекция от древно злато в Източна Европа и Западна Азия.

Национална галерия на изкуствата, Вашингтон

Венцеслаус Холар, „Албрехт Дюрер“, 1645 г. Снимка: Национална галерия на САЩ

Националната галерия на САЩ е създадена и продължава да съществува благодарение на дарителството на богати американски колекционери. Примерът на нейния основател Мелън е последван от редица американски филантропи и днес Националната галерия във Вашингтон притежава една от най-богатите художествени сбирки в света.

Сред най-забележителните ѝ творби са около 300 графики на Дюрер, както и отделни работи на модерни европейски художници, като Пикасо, Уилям Блейк и др. Съвременните изложбени зали дават възможност едновременно да бъдат представени уникални паметници на различни цивилизации от сбирки като „Търсенията на Александър Македонски“, „Великолепията на Дрезден“, „Изкуството на ацтеките“, „Импозантни предмети на изкуството от Япония“, „Шведски средновековни оръжия“, „Импресионистична и постимпресионистична живопис от Русия“, „Преоткриването на Роден“, „Археологически паметници от Китай“ и др.

„Тейт Британ“, Лондон

Джоузеф Търнър, „Рибар в морето“, 1796 г. Снимка: „Тейт Британ“

„Тейт Британ“ (известна от 1897-а до 1932 г. като Национална галерия на британското изкуство и от 1932 до 2000 г. като галерия „Тейт“) е част от мрежата на галерии „Тейт“ в Англия, включващи „Тейт Модърн“ „Тейт Ливърпул“ и „Тейт Сейнт Ив“. В нея се съхранява богата колекция от изкуствата на Обединеното кралство от времето на Тюдорите. В „Тейт“ се намира най-голямата колекция от картини на Джоузеф Търнър – един от най-изявените английски художници, представител на романтизма.

Музей „Соломон Гугенхайм“, Ню Йорк

Винсент ван Гог, „Планините на Сан Реми“, 1890 г. Снимка: Музей „Гугенхайм“

„Соломон Гугенхайм“ е един от най-известните музеи за съвременно изкуство, разположен в Манхатън. Сградата е постоянен дом на първоначалната сбирка на Гугенхайм с абстрактно изкуство; колекцията на Пеги Гугенхайм със сюрреалистични картини и скулптури; произведения на импресионистите, постимпресионистите, немските експресионисти, минималистите и други модерни школи.

Междувременно може да направите и една виртуална обиколка на Белия дом – официалната резиденция на американския президент.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg