Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Онлайн тест при съмнения за COVID-19

Изкуствен интелект отговаря на въпроси за коронавируса, използвайки информация от СЗО

 - Онлайн тест при съмнения за COVID-19

Ако мислите, че сте болен от коронавирус, не отивайте при лекаря в първите 7 дни, освен ако не смятате, че е неотложно. Това съветва първият в света „Коронавирус чатбот“ с интерактивни въпроси и отговори по всички най-важни теми, свързани с вируса. Създаден е от българската Ай Ти компания „Абилитикс”.

Под формата на тест с въпроси и отговори сами можете да си направите първоначална диагностика и да разберете дали симптомите ви отговарят на известните до момента симптоми на COVID-19. Ще получите и конкретни насоки какви най-адекватни стъпки да предприемете – да се свържаете с личния си лекар или да потърсите спешна медицинска помощ. Включени са и въпроси за имунната система и начините за нейното подсилване, кога е необходимо да се носят маски и предпазни средства, какво означава самоизолация, защо хигиената на ръцете е важна, боледуват ли от коронавирус домашните любимци…

В интерактивната система с изкуствен интелект „Skilly the bot“ по достъпен начин е предадена информацията, подавана от Световната здравна организация и българското Министерство на здравеопазването. Авторите на сайта са се отказали да използват други източници, за да не разпространят без да искат някоя от многобройните фалшиви или недоказани информации за пандемията.

Работата по „Коронавирус чатбот“ е започнала много преди СЗО да обяви, че епидемията е обхванала целия свят – още в началото на годината при първите съобщения за заразата в Китай. Първоначално авторите са проучили дали са налични подобни ресурси в световен мащаб, а след това са стартирали своята версия първо на английски – за целия свят. От миналата сряда чатботът е достъпен вече и на български.

Компютърните специалисти са работили върху чатбота безплатно и без да търсят финансиране – това е техният доброволен принос към обществото във време на извънредна ситуация.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах