VivaPay

Онлайн тест при съмнения за COVID-19

Изкуствен интелект отговаря на въпроси за коронавируса, използвайки информация от СЗО

 - Онлайн тест при съмнения за COVID-19

Ако мислите, че сте болен от коронавирус, не отивайте при лекаря в първите 7 дни, освен ако не смятате, че е неотложно. Това съветва първият в света „Коронавирус чатбот“ с интерактивни въпроси и отговори по всички най-важни теми, свързани с вируса. Създаден е от българската Ай Ти компания „Абилитикс”.

Под формата на тест с въпроси и отговори сами можете да си направите първоначална диагностика и да разберете дали симптомите ви отговарят на известните до момента симптоми на COVID-19. Ще получите и конкретни насоки какви най-адекватни стъпки да предприемете – да се свържаете с личния си лекар или да потърсите спешна медицинска помощ. Включени са и въпроси за имунната система и начините за нейното подсилване, кога е необходимо да се носят маски и предпазни средства, какво означава самоизолация, защо хигиената на ръцете е важна, боледуват ли от коронавирус домашните любимци…

В интерактивната система с изкуствен интелект „Skilly the bot“ по достъпен начин е предадена информацията, подавана от Световната здравна организация и българското Министерство на здравеопазването. Авторите на сайта са се отказали да използват други източници, за да не разпространят без да искат някоя от многобройните фалшиви или недоказани информации за пандемията.

Работата по „Коронавирус чатбот“ е започнала много преди СЗО да обяви, че епидемията е обхванала целия свят – още в началото на годината при първите съобщения за заразата в Китай. Първоначално авторите са проучили дали са налични подобни ресурси в световен мащаб, а след това са стартирали своята версия първо на английски – за целия свят. От миналата сряда чатботът е достъпен вече и на български.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Компютърните специалисти са работили върху чатбота безплатно и без да търсят финансиране – това е техният доброволен принос към обществото във време на извънредна ситуация.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

На прасе съм