ООН даде зелена светлина за изучаването на канабиса в медицината

Растението извадено от списъка с опасни наркотични вещества на ООН след препоръка на СЗО

Решението на ООН е почти символично. Снимка: ЕПА/БГНЕС - ООН даде зелена светлина за изучаването на канабиса в медицината

Решението на ООН е почти символично. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комисията по наркотичните вещества към ООН премахна канабиса от списъка с опасните наркотични вещества, което отваря пътя на учените да проучат растението за медицинските му ползи, се казва в изявление на ООН.

Конвенция от 1961 г. поставя канабиса и смолата от канабис в една категория с хероина и други опиоидни вещества, смятани за „много пристрастяващи, много подходящи за злоупотреба, особено вредни и със силно ограничени медицински и терапевтични свойства“. По препоръка на СЗО мястото на канабиса и на смолата от канабис в списъка бе преразгледано на 2 декември.

Това означава, че канабисът и производните му са признати от ООН заради медицинската полза от тях. Въпреки това те ще останат обект на строг контрол. Промяната в статута на канабиса е символична, отбелязва Си Ен Ен и посочва, че това едва ли ще има незабавен ефект върху законодателствата на страните по света. Ще позволи обаче легализирането на медицинския канабис в страните, които се съобразяват с насоките на ООН.

САЩ, Великобритания, Германия и Южна Африка са сред държавите, гласували за премахването на канабиса от списъка с опасни наркотични вещества, Бразилия, Китай, Русия  и Пакистан са били против.

Фантастико

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах