Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

ООН даде зелена светлина за изучаването на канабиса в медицината

Растението извадено от списъка с опасни наркотични вещества на ООН след препоръка на СЗО

Решението на ООН е почти символично. Снимка: ЕПА/БГНЕС - ООН даде зелена светлина за изучаването на канабиса в медицината

Решението на ООН е почти символично. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комисията по наркотичните вещества към ООН премахна канабиса от списъка с опасните наркотични вещества, което отваря пътя на учените да проучат растението за медицинските му ползи, се казва в изявление на ООН.

Конвенция от 1961 г. поставя канабиса и смолата от канабис в една категория с хероина и други опиоидни вещества, смятани за „много пристрастяващи, много подходящи за злоупотреба, особено вредни и със силно ограничени медицински и терапевтични свойства“. По препоръка на СЗО мястото на канабиса и на смолата от канабис в списъка бе преразгледано на 2 декември.

Това означава, че канабисът и производните му са признати от ООН заради медицинската полза от тях. Въпреки това те ще останат обект на строг контрол. Промяната в статута на канабиса е символична, отбелязва Си Ен Ен и посочва, че това едва ли ще има незабавен ефект върху законодателствата на страните по света. Ще позволи обаче легализирането на медицинския канабис в страните, които се съобразяват с насоките на ООН.

САЩ, Великобритания, Германия и Южна Африка са сред държавите, гласували за премахването на канабиса от списъка с опасни наркотични вещества, Бразилия, Китай, Русия  и Пакистан са били против.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС