ООН: Ковид-19 заплашва да върне половите стереотипи от 50-те

Жените полагат няколко пъти повече часове безплатен труд в домакински задължения и грижи за семейството, а по време на пандемия тези часове се удвояват

Вечерята трябва да е готова, когато мъжът се прибере от работа, внушава илюстрация в „Наръчник на добрата съпруга“ от 1955 г. Предвид ограниченията покрай Ковид-19, от ООН се притесняват, че пандемията може да върне жените в 50-те. - ООН: Ковид-19 заплашва да върне половите стереотипи от 50-те

Вечерята трябва да е готова, когато мъжът се прибере от работа, внушава илюстрация в „Наръчник на добрата съпруга“ от 1955 г. Предвид ограниченията покрай Ковид-19, от ООН се притесняват, че пандемията може да върне жените в 50-те.

Коронавирусната пандемия може да заличи десетки години напредък в половото равенство, сочат данни на организацията „ООН Жени“. Това се дължи на факта, че по време на карантина, когато хората си стоят предимно вкъщи, домакинските задължения и грижата за семейството се поемат почти изцяло от жената.

„Всичко, за което сме работили и което отне години, може да бъде загубено само за 365 дни“, казва пред Би Би Си Анита Батиа, зам.-директор на „ООН Жени“.

Застрашени са възможностите на жените за работа и образование, а много от тях страдат и от влошено психическо и физическо състояние. Това ни изправя пред „реален риск да се върнем към половите стереотипи от 50-те“, отбелязва Батиа.

Дори преди пандемията статистиката сочи, че жени вършат три четвърти от общо 16 млрд. часа неплатена работа всеки ден в целия свят. С други думи – на всеки един час мъжки безплатен труд съответстват 3 часа женски. По време на пандемия процентът е дори още по-висок.

Ако женският безплатен труд е бил три пъти повече от процента на мъжете преди пандемията, уверявам ви, че днес цифрата най-малко се е удвоила“, смята Батиа.

Статистиката на „ООН Жени“ е събрана след провеждането на 38 проучвания предимно сред семейства със средни и ниски доходи от различни държави. Данните от по-индустриално напредналите страни не рисуват по-различна картина. Още по-притеснителен според Батиа е фактът, че много от жените не се връщат на работните си места, които са имали преди пандемията.

Само през септември 2020 г. в САЩ около 865 хил. жени са напуснали работните си места в сравнение с 200 хил. мъже, като основната причина е, че няма кой да се грижи за семейството и дома. Това ще се отрази не само на общото благосъстояние на жените, но и на техния икономически прогрес и независимост, посочват от ООН.

Безплатният труд работа включва всички домакински задължения и грижите за семейството, които всъщност поддържат и икономиката, но рядко биват признавани за работа. Пандемията показа, че тъкмо този безплатен труд е в основата на социалната сигурност, когато липсват почти всякакви други контакти. Тъкмо той позволява на останалите да печелят приходите, но същевременно страдат възможностите за кариерно и икономическо израстване на същите тези жени, които се грижат за семейството, казва Батиа.

Жените, които вършат незаплатена работа, имат по-малко време да се ангажират с платен труд или по-дълъг работен ден, но въпреки това често се изправят пред финансова несигурност.

За да се елиминира този проблем, от ООН предлагат на правителствата и бизнесите да признаят съществуването на безплатния труд и да предложат допълнителни дни платен отпуск по семейни причини или да оставят детските ясли и градини отворени.

„Това не е просто въпрос на права, но и въпрос за това какво има икономически смисъл – казва Батиа. – А определено има смисъл за икономиката жените да участват пълноценно в нея.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах