Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

ООН: Озоновият слой на Земята се възстановява

Дупките в него ще бъдат почти изцяло запълнени до 2040 г. - резултат от радикални мерки за ограничаване на вредни химикали

Карта на Европейската космическа агенция показва озоновата дупка над Южния полюс от септември 2021 г. Илюстрация: ЕПА/БГНЕС - ООН: Озоновият слой на Земята се възстановява

Карта на Европейската космическа агенция показва озоновата дупка над Южния полюс от септември 2021 г. Илюстрация: ЕПА/БГНЕС

Озоновият слой на Земята се подобрява и дупките в него ще бъдат възстановени над по-голямата част от планетата в следващите 20 години, сочи доклад на ООН. Една от най-големите екологични опасности, пред които е изправено човечеството, е напът да бъде елиминирана след решителни действия от страна на правителствата по света, отбелязва „Гардиън“.

Озоновият слой, който предпазва хората от вредните ултравиолетови лъчи на Слънцето, ще се затвори в по-голямата си част до 2040 г. Изключение правят само полярните региони, които ще имат нужда от повече време за възстановяване – до 2045 г. за Арктическия полярен регион и до 2066 г. за Антарктика, сочат изчисленията на ООН.

Дупката в озоновия слой става обект на широки дискусии още през 80-те и през 1989 г. се подписва т. нар. Протокол от Монреал, международно споразумение за забрана на 99% от вредните за озона химикали като хлорофлуоровъглерода (известен още с търговското наименование фреон). Към днешна дата протоколът е ратифициран от всички членове на ООН и ЕС, както и от Палестина, Светия престол на католическата църква в Рим и други.

„Действията за опазване на озоновия слой са прецедент в борбата за опазване на климата – коментира Петери Таалас, генерален секретар на Световната метеорологична организация. – Успехът ни с постепенното премахване на химикалите, ерозиращи озоновия слой, ни показва какво може и трябва да бъде спешно предприето, за да изоставим в миналото изкопаемите горива, да намалим парниковите газове и да ограничим покачването на световната температура.“

Дори забранен обаче, хлорофлуоровъглеродът остава в атмосферата в продължение на около 100 години. Проблемът е много по-сериозен, когато става дума за въглеродния диоксид, тъй като той се задържа в атмосферата за далеч по-дълъг период от време, предупреждават от ООН в доклада си. За разлика от фреоните, произвеждани от няколко компании по света, парниковите газове от изкопаемите горива са продукт на почти всяко обществено действие.

В доклада на ООН се разглежда още и потенциалният ефект, който соларното геоинженерство би оказало на озоновия слой. Това е предложение за човешка намеса в атмосферата на планетата, според която аерозоли (например сяра) се впръскват в стратосферата, за да отразяват слънчевата радиация обратно в Космоса, намалявайки глобалното затопляне, уточнява „Гардиън“. Този метод все още е обект на изследвания, но някои учени се опасяват, че ще има зловреден ефект върху озоновия слой.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90