Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

ООН: Полово равенство ще има след 300 години

Патриархатът не се предава, но ние също, заяви Антониу Гутериш в навечерието на Деня на жената

„С правата на жените се злоупотребява по цял свят, те са заплашени и нарушавани повсеместно. Напредък, извоюван с десетилетия, изчезва пред очите ни“, каза Гутериш. Снимка: ЕПА/БГНЕС - ООН: Полово равенство ще има след 300 години

„С правата на жените се злоупотребява по цял свят, те са заплашени и нарушавани повсеместно. Напредък, извоюван с десетилетия, изчезва пред очите ни“, каза Гутериш. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световният напредък по въпроса с правата на жените „изчезва пред очите ни“ и половото равенство няма да бъде постигнато от настоящето поколение, заяви Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН. Коментарът на Гутериш бе направен по време на общото събрание на организацията и само ден преди светът да отбележи международния Ден на жената.  

„Постигането на полово равенство се отдалечава все повече от нас – казва той, цитиран от Си Ен Ен. – С темповете, с които се движим днес, ООН смята, че ще са нужни още 300 години.“

Стряскащите изчисления са по данни на „ООН Жени“. Гутериш се обърна специално към няколко активистки групи за правата на жените на ООН и посочи шокиращи данни за нарастващи нива на смърт при раждане; за момичета, принудени да сключат брак в крехка възраст; за отвличания и тормоз над момичета, решили да посещават училище.

„С правата на жените се злоупотребява по цял свят, те са заплашени и нарушавани повсеместно –  допълни още Гутериш. – Напредък, извоюван с десетилетия, изчезва пред очите ни.

Той подчерта изключително тежките условия за жените в Афганистан под управлението на талибаните, където „жените и момичетата биват изтрити от обществения живот“. Генералният секретар обаче не коментира положението в Иран, отбелязва Си Ен Ен. Ислямската страна бе изключена от комисията на ООН за жените в края на миналата година заради жестокото потушаване на протестите в подкрепа на правата на жените, предизвикани от смъртта на Махса Амини, починала в ареста след като бе задържана за неправилно носене на хиджаб на обществено място.

„Векове на патриархат, дискриминация и вредни стереотипи са създали огромна пропаст между половете в науката и технологиите“, каза още Гутериш и като пример посочи, че едва 3% от нобеловите лауреати в посочените сфери са жени.

Той призова за общи действия на управляващите в цял свят, гражданското общество и частния сектор за поправяне на половите несправедливости.

„Патриархатът не се предава. Но ние също – заяви Гутериш. – ООН застава зад жените и момичетата по цял свят.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС