Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

ООН: Светът източва водните ресурси с вампирска свръхконсумация

10% от населението на Земята живее в райони с недостиг на вода, сочи доклад на ООН и ЮНЕСКО

Човек пълни туби с вода в Йемен, ноември 2022 г. Повече от половината от населението на страната е изпитвало недостиг на прясна питейна вода заради нарастваща популация и ограничени водни ресурси, сочи статистиката на ООН. Снимка: ЕПА/БГНЕС - ООН: Светът източва водните ресурси с вампирска свръхконсумация

Човек пълни туби с вода в Йемен, ноември 2022 г. Повече от половината от населението на страната е изпитвало недостиг на прясна питейна вода заради нарастваща популация и ограничени водни ресурси, сочи статистиката на ООН. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светът е изправен пред назряваща водна криза, породена от свръхконсумация, и от климатичните промени, предупреждава ООН. Човечеството върви „сляпо по опасна пътека на вампирска свръхконсумация и свръхразвитие“, се казва в доклада на организацията, цитиран от Би Би Си.

Стряскащата прогноза идва ден, преди хиляди делегати да се съберат в Ню Йорк за тридневна конференция на ООН по темата за водните ресурси на планетата. Откриването е днес, 22 март. Подобна мащабна среща с толкова много представители се организира за пръв път от 1977 г. Очаква се присъствието на 6500 участници, включително 100 министри, няколко премиери и президенти.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш уточни фразата „вампирската свръхконсумация“:

„Водата е кръвта на човечеството, източвана с безразборна употреба на водните ресурси, от замърсяването и глобалното затопляне, оставено без ответни мерки“.

В доклада, подписан от „Водата на ООН“ и ЮНЕСКО, се предупреждава, че „недостигът става ендемичен“ поради свръхконсумация и замърсяване. Междувременно се очаква глобалното затопляне да увеличи сезонния недостиг на вода както в районите с изобилие от ресурси, така и в тези, които вече търпят ограничения. По данни на двете организации, 10% от световното население живее в райони с недостиг на вода. Около 3,5 млрд. души се изправят пред този проблем поне веднъж месечно, сочи още статистиката, а близо 50% от човечеството е срещало недостиг на вода в рамките на една година.

„Ако не обърнем внимание на това, определено ще има световна криза“, коментира Ричард Конър, водещият автор на доклада.

Необходимост от мерки изтъква и Уша Рао Монари, заместник генерален секретар на ООН и официален домакин на срещата за водата.

„На планетата ни има достатъчно вода, ако бъде разпределяна по-ефективно, отколкото през последните няколко десетилетия. Трябва да намерим нов модел на управление, на финансиране, на използване на вода и на преработката ѝ. Мисля, че технологиите и иновациите ще изиграят голяма роля в консумацията ни на вода в бъдещето.“  

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90