Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

ООН, СЗО и WWF: Пандемиите са резултат от унищожението на природата

Учени от трите организации призовават държавите да опазват околната среда, а хората да избягват месни и млечни продукти

Животновъдството е сред ключовите причини, изтъквани от WWF, за възникването на болести, които прескачат междувидовите граници. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - ООН, СЗО и WWF: Пандемиите са резултат от унищожението на природата

Животновъдството е сред ключовите причини, изтъквани от WWF, за възникването на болести, които прескачат междувидовите граници. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Пандемиите, като коронавируса например, са резултат от унищожението на природата от човека, оповестиха лидери на ООН, СЗО и WWF. Светът години наред игнорира тази истина, казват тримата в статия, поместена в „Гардиън“.

Нелегалната търговия с диви животни и обезлесяването са основните причини за появата на редица болести, предавани от животни на хора. Тримата лидери – Елизабет Марума Мрема, директор на биологичното разнообразие към ООН, Мариа Нейра, директор на околната среда и здравето към СЗО и Марко Ламбертини, директор на WWF – призовават кризата с коронавируса да бъде урок за човечеството и то да се откаже от практиките при фермерството, които унищожават природата, и от начина си на хранене.

Доклад на WWF, публикуван на 17 юни, предупреждава, че „рискът от нова болест, предаваща се от животно на човек, е по-висок от всякога и има потенциала да разклати не само здравето, но икономиките и световната сигурност“.

Високопоставени фигури, сред които някои от най-големите имена в науката като Дейвид Атънбъро и Джейн Гудол, още от март месец изтъкват, че в близкото бъдеще не са изключени и още пандемии, ако хората продължат да унищожават с висока скорост природата.

По-рано през месец юни директорът на околната среда към ООН подкрепи мнението на водещи икономисти и каза, че COVID-19 е „сигнал за помощ“ и че настоящото икономическо мислене не проумява, че човешкото благосъстояние зависи от здравето на природата.

През годините видяхме много болести – Зика, СПИН, САРС, ебола – и всички те произхождат от популациите на животни, поставени в условия на жесток натиск върху естествената им среда“, казват тримата учени.

За тях коронавирусът е „доказателство за нашата небалансирана връзка с природата“.

Всички тези болести са следствие от разрушителното ни поведение към природата и застрашават собственото ни здраве – тежка реалност, която всички игнорирахме десетилетия – се казва в статията. – Притеснителен е фактът, че докато COVID-19 ни даде още една причина да защитим и опазим природата си, видяхме обратното да се случва. От река Меконг до амазонските джунгли и Мадагаскар се появиха тревожни доклади за увеличение в бракониерството, незаконната сеч и горските пожари, докато много държави се се включват в бързото унищожение на околната среда и орязват финансирането за опазването ѝ. Това се случва във време, когато най-много се нуждаем от природата. Трябва да я възстановим по справедлив, здравословен и зелен начин и да дадем бързо начало на по-широка промяна към модели, които ценят природата като основа на здраво общество. Ако не го направим и вместо това се стремим да пестим пари, докато пренебрегваме опазването на околната среда, здравните и социалните системи –  това е фалшива икономика, както вече се доказа. Сметката ще бъде платена многократно.

Според доклада на WWF от сряда, ключовите причини за възникването на болести, които прескачат междувидовите граници, са унищожението на природата, интензивното земеделие и животновъдство, както и търговията и консумирането на застрашени диви животни. В текста организацията насърчава всички правителства да въведат и спазват закони, които изключват унищожението на природата, за да се заредят веригите с хранителни стоки, а хората приканват да спазват по-здравословни режими на хранене. Телешкото месо, палмовото масло и соята са сред продуктите, които най-често се свързват с обезлесяването; учените смятат, че един от начините хората да намалят негативното си влияние върху природата е да избягват месни и млечни продукти.

Според WWF, между 60 и 70% от болестите, появили се в последните 30 години, са възникнали от животни. В същия период са били унищожени 178 млн. хектара гора – седем пъти колкото Великобритания.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах