Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

ООН: Все повече женомразки изказвания на високопоставени политици в България

Съдът и органите на реда не реагират адекватно в случаи на насилие срещу жени, се твърди в доклад

Снимка: Атанас Шиников - ООН: Все повече женомразки изказвания на високопоставени политици в България

Снимка: Атанас Шиников

Случаите на дискриминация на жените в публичното говорене зачестяват, включително женомразките изказвания в медиите от високопоставени политици, а партията на власт не прави нищо, за да се пребори с устойчивите полови стереотипи, се казва в доклад на Комисията за елиминиране на дискриминацията на жените към ООН, след обсъждане, проведено на 19 февруари 2020 г. 

Престъпленията срещу жени рядко се разглеждат от българската правна система – независимо дали става дума за дискриминация, за физическа или вербална агресия, констатира докладът. Сред причините са посочени и половите предразсъдъци сред служителите на съда, както и в полицията. Те не реагират адекватно в случаи на насилие срещу жени или при ограничаване на правата им, се казва в документа.

Докладът на ООН отбелязва решението на Конституционния съд, че Истанбулската конвенция противоречи на българската Конституция, особено предвид факта, че в настоящото ни законодателство липсват наказания за извършителите на насилие срещу жени и момичета, независимо дали от физическо, психологическо или икономическо естество. Не се смята и за престъпление изнасилването в рамките на брака.

Докладът осъжда липсата на временни мерки за установяване на равноправие между половете – не са приети квотни системи в частния и публичния сектор. Особена загриженост в ООН изразяват към налагането в България на „традиционните семейни ценности“, които отреждат на жената ролята на майка и домакиня. Засилва се и речта на омразата, особено онлайн, отбелязва документът.

В немалко общини на България продължават да не съществуват механизми за установяване на равенство между половете, равенство няма и в Народното събрание, предвид броя на жените на министерски позиции, констатира докладът. Липсват жени с увреждания и с ромски произход на важни постове на общинско, национално и международно равнище. Нищо не се прави и за тяхната интеграция на посочените позиции, се казва в доклада.

Препоръчва се създаването на работещи механизми за установяване на равнопоставеност на национално и местно ниво, както и въвеждането на мониторинг за начина на функциониране на въпросните механизми.

Отбелязва се силната роля на гражданските организации. Притеснителни обаче са налаганите ограничения върху някои неправителствени организации, както и закриването на няколко от тях.

Изтъква се работата на омбудсмана, която дава резултат, но се отбелязва, че не достигат технически и финансови средства за по-добра работа. Същото е положението и при Националната комисия за борба с трафика на хора.

Въпреки положителната тенденция от последните няколко години, разликата между заплащането на мъже и жени в страната ни остава 13,5%. Сред ромското население продължават детските бракове, а държавата не оказва подкрепа на момичетата, чиито родители живеят в чужбина.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах