Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

ООН: Българското правителство „насърчава нетърпимост“ към бежанците

Политиката към тях е „безчовечна“, поставят ги в ситуация на Параграф 22: не могат нито да се регистрират като бежанци в страната, нито да се върнат по родните си места, твърди Върховният комисар за човешките права

„Нарастващата ксенофобия, ислямофобия и расизъм са сред най-тревожните заплахи за човешките права в Европа днес. Българското правителство не прави достатъчно, за да се противопостави на тези тревожни тенденции“, казва  Зейд Раад ал-Хюсеин. Снимка: Емил Георгиев - ООН: Българското правителство „насърчава нетърпимост“ към бежанците

„Нарастващата ксенофобия, ислямофобия и расизъм са сред най-тревожните заплахи за човешките права в Европа днес. Българското правителство не прави достатъчно, за да се противопостави на тези тревожни тенденции“, казва Зейд Раад ал-Хюсеин. Снимка: Емил Георгиев

Отношението към мигранти и бежанци, идващи в България, „нарушава международното законодателство”, предупреждава Върховният комисар на ООН за човешките права Зейд Раад ал-Хюсеин, цитиран от „Индипендънт“.

Ал-Хюсеин посочва, че две посещения от екипи на Обединените нации са разкрили „безчовечни и неприемливи” политики, които поставят много мигранти в „ситуации от Параграф 22” – нямат възможност да се регистрират като бежанци в страната, а не могат и да се върнат и в родните си места.

„Един от най-сериозните проблеми е, че на практика всички нерегулярно влезли в България подлежат на арест по подразбиране – казва Ал-Хюсеин пред Relief Web, новинарския сайт на Комисията за човешки права към ООН. – Дори по-лошо, те могат да бъдат съдени и хвърлени в затвор за година или повече – при това дори ако всъщност се опитват да напуснат страната. Актът на напускане на страната е криминализиран, въпреки че според международните закони всеки има правото да напусне всяка страна, дори своята собствена.”

По думите му това означава, че хората, които не могат да бъдат стриктно квалифицирани като бежанци, но също имат легитимни причини да не могат да се върнат в родната си страна, нямат никакви отворени пътища пред себе си.

„Това просто е безчовечно и неприемливо”, добавя Върховният комисар.

Ал-Хюсеин изразява тревога и за качеството на съдебните процедури, през които мигранти и бежанци преминават в страната:

„Има мигранти, лишени от достъп до адекватно представителство пред закона и преводачески услуги – до степен, в която дори не знаят, че са съдени. Очевидно това е против идеята за честен процес и необходимите процесуални стъпки.”

Постоянно постъпващата информация за физически тормоз и ограбване притежанията на мигрантите, пристигащи в България от страна на граничната охрана, също е документирана, а същевременно не се прави нищо, за да се разрешат тревожните въпроси, повдигнати от Върховния комисар.

„Екипът ми беше информиран, че нападения и тормоз срещу мигранти и бежанци биват наказвани рядко или никога – казва Ал-Хюсеин. – Особено ако са извършени от полицията, граничната охрана или други държавни служители… Нарастващата ксенофобия, ислямофобия и расизъм са сред най-тревожните заплахи за човешките права в Европа днес. Българското правителство не прави достатъчно, за да се противопостави на тези тревожни тенденции. В действителност съществува и възглед, че това е окуражаване на нетърпимостта. Необходимо е водачество, което да създаде среда, в която човешките права да бъдат зачитани, за да спрат насилието и тормозът.”

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах