Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Опаковат Паметника на съветската армия с български и украински знамена

Вярваме, че българската полиция ще предотврати всеки опит за посегателство над националния ни флаг, казват организаторите

Паметникът на съветската армия, с чиято помощ  българските комунисти идват на власт с държавен преврат през 1944 г. и избитват десетки хиляди българи, в това число значителна част от духовния и икономически елит на нацията. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Опаковат Паметника на съветската армия с български и украински знамена

Паметникът на съветската армия, с чиято помощ българските комунисти идват на власт с държавен преврат през 1944 г. и избитват десетки хиляди българи, в това число значителна част от духовния и икономически елит на нацията. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Български и украински знамена ще покрият изцяло монумента, посветен на окупаторската „червена армия“ в центъра на София. Опаковането на МОЧА е планирано за 4 май, сряда, гласи покана от организаторите на събитието във Фейсбук.

В текста, призоваващ за участие на всички желаещи, се казва, че така ще бъде скрито „позорното и натрапчиво присъствие на пропагандния монумент на окупационната червена армия“.

Организаторите напомнят, че в Киев преди броени дни беше демонтиран паметникът на руско-украинската дружба, а Русия не спира да погазва всякакви международни граници, договори и културно-исторически връзки. Опаковането на МОЧА трябва да послужи за напомняне на институциите у нас, че е време този паметник да бъде демонтиран. Организаторите казват, че „институциите продължават да се ослушват дали премахването на паметника на българо-съветската дружба (защото МОЧА е точно това) няма случайно да наруши някоя запетайка от нещо, което дори не може да бъде открито като документ”.

Призивът е в знак на подкрепа към Украйна в този критичен момент софиянци заедно да се опитат да измият срама от това безкрайно крещящо бездействие и да започнат опаковане на паметника на съветската армия със знамената на България и Украйна.

В сряда ще бъде поставено началото с покриване на скулптурните композиции в североизточния край на монумента. Фигурите ще останат покрити със знамена в продължение на следващите няколко денонощия.

Организаторите на събитието са с надеждата, че „българската полиция ще предотврати всеки опит за посегателство над националното знаме на България – със светкавичната скорост и пределни усилия, с които брани и самия монумент на съветските окупатори. За което благодарим предварително“.

Всички, които се отзоват на поканата, са призовани да носят собствени знамена, за да покрият максимална площ от паметника на окупаторите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90