Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Опалът, който си няма пръстен

Камъкът, който свети в тъмнината, се е формирал в продължение на милиони години. Днес струва над 1 милион долара

Яркото и блестящо естество на камъка е в рязък контраст с Кубър Педи, Австралия, където той е открит.  - Опалът, който си няма пръстен

Яркото и блестящо естество на камъка е в рязък контраст с Кубър Педи, Австралия, където той е открит.

„Върджин Рейнбоу“ е може би най-финият и със сигурност най-скъпият опал, известен на света. Той буквално свети в тъмното. Но не само това – колкото по-мрачно става, толкова по-живи стават цветовете му.

Яркото и блестящо естество на камъка е в рязък контраст с Кубър Педи, Австралия, където той е открит. Районът е горещ, почти пуст, безплодната пустиня е опустошена от милиони години жега, жега и още жега. Пейзажът прилича повече на Татуин от „Междузвездни войни“, отколкото на такъв от Земята.

И все пак, мястото, някога под вода, се оказва дом на огромен брой морски динозаври, включително прародителя на днешната сепия. В нейния скелет се е образувал и „Върджин Рейнбоу“.

„Върджин Рейнбоу“ се е формирал в продължение на милиони години.

„Върджин Рейнбоу“ се е формирал в продължение на милиони години.

Изкопан от земята от самотен миньор, работещ със стара техника през 2003 г., опалът се състои от вода и силициев гел, които милиони години са си взаимодействали преди да се втвърдят в настоящия си вид.

Стойността на камъка се оценява на над 1 милион долара. В момента той е притежание на Южноавстралийския музей в Аделаида. Предстои да бъде и централна част от изложбата „Опали“, която е в чест на 100-годишнина от добива на скъпоценни камъни в региона.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах