Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Опашката” на Захари Карабашлиев и „Откаченият вагон” на Георги Борисов с награди от Портал Култура

Голямата специална награда присъденa нa проф. Михаил Неделчев

Захари Карабашлиев бе отличен зa ромaнa „Опaшкaтa“ заради „неподражаемото му майсторство да превърне болките от съвременността в художествено преживяване“. Снимкa: „Портaл Културa“ - „Опашката” на Захари Карабашлиев и „Откаченият вагон” на Георги Борисов с награди от Портал Култура

Захари Карабашлиев бе отличен зa ромaнa „Опaшкaтa“ заради „неподражаемото му майсторство да превърне болките от съвременността в художествено преживяване“. Снимкa: „Портaл Културa“

Романът „Опашката” на Захари Карабашлиев получи първа награда в категория „Проза“ в деветото поред издание на ежегодните награди на „Портал Култура“.

Жури в състав: Деян Енев, проф. Калин Янакиев, Теодора Димова, Тони Николов и проф. Божидар Кунчев обоснова решението си с обобщението – заради „неподражаемото му майсторство да превърне болките от съвременността в художествено преживяване“.

Втората награда в същата категория бе присъдена на Антония Апостолова за романа „Нас, които ни няма“ заради „разказваческото ѝ умение да облече в думи неназовимото и така да превърне човешкия дъх в дихание на цяло поколение“.

В категория „Хуманитаристика“ журито отреди първата награда за книгата на Георги Борисов „Откаченият вагон“ заради „неговата „немерена реч“, която разширява хоризонтите на българската словесност“.

Втората награда спечели книгата на Вили Лилков „Доблест и наказание. Народният съд и ДС срещу спасителите на българските евреи“ заради „документалния му прочит на „бели страници“ от българската история“.

Голямата специална награда на „Портал Култура“ получи проф. Михаил Неделчев заради „безспорния му принос към българското литературознание и безкомпромисното отстояване на истината в трудни времена“.

Специална награда бе присъдена на преводачката доц. Анна Николова заради „забележителното ѝ преводаческо дело от латински език и пресътворяването на „Изповеди“ на св. Аврелий Августин“.

Специалната награда на фондация „Комунитас“ за принос към гражданското общество получи политикът Мартин Димитров заради „законовата защита на социално уязвимите и подкрепата на дарителството в българското общество“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90