Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Опасността зад секси аватарите от Lensa

Един от собствениците на приложението е син на руски милиардер, снабдяващ армията и военните заводи

Много българи също свалиха приложението, без да осъзнават какви рискове крие то. На снимката: българин в изкуствената реалност на Lensa. - Опасността зад секси аватарите от Lensa

Много българи също свалиха приложението, без да осъзнават какви рискове крие то. На снимката: българин в изкуствената реалност на Lensa.

Изкуственият интелект, който рисува аватари за социалните мрежи, е създаден от руски разработчици и събира лични данни. Това е сериозен риск за тези, които го използват, твърдят разследващите журналисти от сайта „Холод“. Медията публикува подробно обяснение какво се крие зад приложението Lensa.

В края на ноември Lensa стана едно от най-сваляните приложения в цял свят. С негова помощ много от потребителите в социалните мрежи създадоха свои рисувани аватари. За да генерираш собствен портрет, трябва да качиш в Lensa от 10 до 20 свои портретни снимки. Собствениците на приложението твърдят, че фотографиите се свалят от сървърите в рамките на 24 часа, но е невъзможно да се установи дали това е истина.

Lensa е продукт на руските програмисти от Prisma Labs, известна компания за фотообработка. Преди няколко години същата компания пусна фоторедактора Prisma, който също стана едно от най-сваляните приложения в 10 страни от постсъветското пространство.

От 2019 г. насам един от собствениците на Prisma Labs е Александър Фролов-младши, син на руския милиардер Александър Фролов, съсобственик на металургичната компания Evraz, която повече от 10 години е снабдявала руската армия и военните заводи, които произвеждат танкове и взривни вещества. Компанията е регистрирана в Кипър и Сан Франциско, за да избегне санкциите.

Потребителите на Lensa помагат негласно на изкуствения интелект да се усъвършенства в разпознаването на лица. Това е написано и в правилата за ползване, с които всеки се съгласява още при инсталацията. Снимките се съхраняват в облаците Google Cloud Platform или Amazon Web Services и се твърди, че се махат оттам след обработката им с Lensa. Създателите на приложението пишат, че потребителите остават анонимни, като подчертават, че не изискват от тях достъп до метаданните. Но те така или иначе са кодирани в снимките, които се изпращат, напомнят специалисти.

Засега не е доказано безусловно за Lensa, но отдавна е практика разработчиците на услуги с изкуствен интелект да продават продуктите си на държавата. Точно това се случи със системата за разпознаване на лица Kipod, която след продажбата ѝ бе използвана от властите на Беларус, за да бъдат издирени участници в протестите против Лукашенко.

Разследващият екип съветва хората, които използват Lensa, да не пращат мейл до компанията, за да получат потвърждение, че снимките им са изтрити от облака, въпреки че точно това ги съветват да направят от самото приложение. Така, казват експертите, компанията ще се сдобие и с електронен адрес, който ще може да свърже с лицето от фотографиите, което ще улесни евентуалната кражба на самоличност.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС