Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Опера и класика на открито в Античния театър

Александрина Пендачанска, Веско Ешкенази и Людмил Ангелов, солисти от Болшой на фестивала „Опера Оупън“

„Опера Оупън“ започва на 23 юни със спектакъла „Мадам Бътерфлай“ (снимката е от миналогодишното издание на фестивала). Снимка: „Опера Оупън“ - Опера и класика на открито в Античния театър

„Опера Оупън“ започва на 23 юни със спектакъла „Мадам Бътерфлай“ (снимката е от миналогодишното издание на фестивала). Снимка: „Опера Оупън“

Лятото в Пловдив отново ще бъде музикално. От 23 юни до 29 юли Античният театър в града става сцена на фестивала „Опера Оупън“ с обичани певци и музиканти с международна слава.

Премиера на спектакъла „Мадам Бътерфлай“ от Пучини ще открие фестивала на 23 юни. Публиката ще чуе корейското сопрано Хай Йоон Лий, а начело на оркестъра на Пловдивската опера ще бъде италианският диригент Якопо Сипари ди Пескасероли. Историята на гейшата Чо-Чо-Сан ще бъде пресъздадена на фона на 3D-мапинг шоу.

В следващите вечери на античната сцена излизат солистите на Болшой театър Альона Ковальова и Якопо Тисси в „Лебедово езеро“ от Чайковски, гостуващите от „Фолксопер Виена“ Бетина Швайгер и Микаел Хавличек и акробатичната хореография на Карой Пелер и Силви Сенди от Оперетата на Будапеща във „Viva L’operetta“ на режисьора Георги Динев.

След големия успех в зала 1 на НДК, Александрина Пендачанска ще представи и в Пловдив концерта „Това съм аз“, с някои от най-силните моменти от 30-годишната си кариера.

Вижте още: ДВА ЧАСА В ДВОРА НА АЛЕКСАНДРИНА ВЕЛИКА

За пръв път на фестивала ще се проведе „Пиано батъл“ – състезание между двама пианисти, германците Андреас Керн и Пол Цибис. Дуелът ще се проведе в няколко кръга, а оценката на изпълненията ще бъде дадена от публиката. Ще прозвучат произведения на Рахманинов, Шопен, Моцарт, Вагнер… и Джон Уилямс.

В програмата на фестивала е и съвместният концерт „Argentina, mi amor“ на Веско Пантелеев-Ешкенази и Людмил Ангелов. Заедно с оркестъра на Пловдивската опера двамата солисти ще изпълнят творби на Астор Пиацола и Карлос Гардел.

Финалът на „Опера Оупън“ ще бъде на 29 юли с „Кармен“. Оркестърът на Пловдивската опера ще свири под диригентската палка на Гжегож Новак, маестро на Кралския филхармоничен оркестър в Лондон. В централната роля публиката ще чуе мецосопраното Надя Кръстева, която ще си партнира с Иван Момиров и Деян Вачков.

„Опера оупън“ е част от програмата „Пловдив – Европейска столица на културата“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg