Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Опера на открито зад НДК

Откриват сцена зад Двореца на 24 май, където през юли Софийска опера ще покаже някои от най-добрите си спектакли

Борислав Велков, Пламен Карталов и Ангел Митев (отляво надясно) подписаха Меморандум за спектакли на открито в градината зад НДК. Снимка: НДК - Опера на открито зад НДК

Борислав Велков, Пламен Карталов и Ангел Митев (отляво надясно) подписаха Меморандум за спектакли на открито в градината зад НДК. Снимка: НДК

София ще има нова сцена за събития на открито – на 24 май ще бъде открито пространството зад НДК с Празник на буквите. През летните месеци мястото ще служи за различни културни събития, като начало на фестивалната култура зад Двореца ще постави Софийската опера и балет. В три поредни дни от 14 до 16 юли там ще бъдат изнесени някои от най-добрите спектакли от афиша на Операта.

Сцената зад НДК ще има капацитет от минимум 450 седящи места с възможност да побере поне още толкова зрители, разположени на мобилни конструкции, и като правостоящи. Там ще се провеждат събития както с билети, така и с вход свободен.

Отдаването на пространството зад НДК за целите на Операта е част от Меморандума за сътрудничество между двете културни институции. Документът бе подписан на 22 март от Ангел Митев, изпълнителен директор на НДК, Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК, и Пламен Карталов, директор на Софийска опера и балет. Споразумението поставя акцент върху полагането на целенасочени усилия за съвместни проекти, които да развиват фестивалната култура и събитията на открито в София.

„Това пространство на открито е за най-широката публика, за публиката, която често пъти се притеснява да влиза в оперния храм или пък трудно намира достъп до някои от залите на НДК – обясни Пламен Карталов. – Ето защо тези открити пространства дават демократичната възможност хората по най-естествения начин, без да чувстват задължение да се обличат специално и да слагат вратовръзки и костюми, да отидат на едни спектакли, които ще бъдат наистина популярни и ще дадат възможност на нашето изкуство да се превърне в изкуство за всички.”

Велков изтъкна, че очаква сред публиката чуждестранни туристи – тъй като в последните години ръстът на туристите в София, особено от Европейския съюз, се е увеличил в пъти. Причините според него са тъкмо културата, развлечението и удоволствието.

„Важно е да отбележим и добавената стойност на едно подобно пространство, защото то ще бъде на целия град. Развитието на фестивалната култура създава допълнителни активи за нашата столица и всички нейни гости”, допълни Борислав Велков.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg