Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Опера на върховете“ за шести път на Белоградчишките скали

„Аида“, „Лебедово езеро“, „Кармина Бурана“ и други класики в програмата на фестивала

Балетната класика „Лебедово езеро“ ще се играе на 13 август. Снимка: Софийска опера - „Опера на върховете“ за шести път на Белоградчишките скали

Балетната класика „Лебедово езеро“ ще се играе на 13 август. Снимка: Софийска опера

Софийската опера и балет ще проведе фестивала „Опера на върховете“ на Белоградчишките скали за шести пореден път от 6 до 15 август, съобщиха от Софийската опера. Форумът е новаторска идея на режисьора Пламен Карталов, директор на Операта, чиито сценичните решения се свързват органично с естествения декор на Белоградчишките скали. Спектаклите ще се провеждат в първия двор на крепостта от 20 часа.

Началото на фестивала е на 6 август с оперния шедьовър „Аида“ от Джузепе Верди. Спектакълът е с участието на Ангел Христов, Виолета Радомирска, Таня Иванова, Костадин Андреев, Бисер Георгиев, Веселин Михайлов, Емил Павлов и Любов Методиева. Диригент е Жорж Димитров.

Вечерта на 7 август е запазена за Вердиевата „Аида“ с участието на Ангел Христов, Гергана Русекова, Радостина Николаева, Даниел Дамянов, Стефан Владимиров, Венцеслав Анастасов, Емил Павлов и Любов Методиева. На диригентския пулт отново ще застане Жорж Димитров.

В програмата са още балетната класика „Лебедово езеро“ от Пьотър Илич Чайковски, спектаклите „Кармен-сюита“ от Жорж Бизе и Родион Шчедрин и „Болеро“ от Морис Равел. Фестивалът ще бъде закрит на 15 август с балетната постановка „Кармина Бурана“ по музика на Карл Орф.

Художествен ръководител на балета на Софийската опера е Сара-Нора Кръстева.

С пълната програма на фестивала може да се запознаете тук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg