Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Опера за Александър Литвиненко поставиха във Великобритания

Разрешение за спектакъла е дала вдовицата му

Александър Литвиненко в болницата. Снимка: Natasja Weitsz/Уикипедия - Опера за Александър Литвиненко поставиха във Великобритания

Александър Литвиненко в болницата. Снимка: Natasja Weitsz/Уикипедия

Опера, наречена „Животът и смъртта на Александър Литвиненко“ (The Life & Death of Alexander Litvinenko), бе представена за пръв път пред публика във Великобритания на 15 юли, съобщава ТАСС. Историята за отравянето на бившия офицер от руските специални служби е поставена от британската оперна трупа „Grange Park Opera“ в театъра на графство Съри.

Музиката е дело на Антъни Болтън – финансов инвеститор, който в последно време се занимава и с композиране на музикални произведения. Автор на либретото е британският музикант Кийт Хескът-Харви, който работи в Кралската опера в Лондон и в британската Национална опера.

В ролята на Александър Литвиненко е тенорът Ейдриън Дуайър. Сред персонажите, които се появяват в двучасовото представление, са вдовицата на Литвиненко – Марина, олигархът Борис Березовски и руснакът Андрей Луговой, който се смята за физическия убиец на агента.

Позовавайки се на основателката на оперната трупа Уасфи Кани, „Таймс“ съобщи, че разрешение за спектакъла е дала вдовицата Марина Литвиненко, която освен това е предоставила видеозаписи от семейния си архив за излъчване на екран по време на спектакъла.

През есента на 2019 г. в лондонския театър „Олд Вик“ се състоя премиера на спектакъла „Много скъпа отрова“ (Very Expensive Poison) по едноименната книга на журналиста от „Гардиън“ Люк Хардинг. Произведението също е посветено на историята с отравянето на Литвиненко.

Получилият убежище във Великобритания руски агент умира в британската столица на 23 ноември 2006 г. Според експертизата, той е натровен с радиоактивен полоний, но и до днес обстоятелствата около неговата смърт все още не са изяснени официално.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС