Операта в Барселона отвори с концерт за растения

„Лисеу“ изнесе първия си концерт пред „пълна зала“

Струнен квартет изпълнява „Хризантема“ от Пучини пред „тихата“ публика в оперния театър „Лисеу“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Операта в Барселона отвори с концерт за растения

Струнен квартет изпълнява „Хризантема“ от Пучини пред „тихата“ публика в оперния театър „Лисеу“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Барселонската опера „Лисеу“ отвори отново врати след близо тримесечна пауза и стана първата зала в културата, която заработи при пълен капацитет на местата в салона. Вместо хора обаче червените седалки в залата бяха заети от по-различни слушатели – растения, 2292 броя.

Необичайният концерт е заради необходимостта хората да помислят върху положението на човека в ерата на коронавируса, който отне на публиката позицията на зрители, казват организаторите.

От „Лисеу“ се надяват, че с концерта за тихите си слушатели ще затвърдят важността на изкуството, музиката и природата, а събитието ще положи пътя за връщане към нормалната активност на културните институции след края на пандемията.

Природата продължава напред и окупира пространствата, които ние ѝ отнехме – казва пред „Ройтерс“ Юженио Ампудио, изпълнителен продуцент на събитието. – Може ли нашето съчувствие да се повиши? Нека започнем с изкуството и музиката, като поканим природата във великия оперен театър.

Фантастико

След края на концерта, който бе излъчен на живо, растенията бяха дарени на здравни работници от първа линия в борбата срещу коронавируса.

„Концертът за биоценозата“ се случи тъкмо в края на извънредното положение в Испания, което приключи на 21 юни. В програмата бе елегията „Хризантема“ на Джакомо Пучини.

Намираме се в края на една епоха и мисля, че това е от голямо значение – казва Ампудио. – Чувствам се по-близо до себе си, когато съм близо до растенията. Чувствам се и по-близо до хората от преди, въпреки че не мога да ги прегърна.

Испания е една от най-засегнатите страни от коронавируса – COVID-19 отне живота на около 28 хил. души, инфектира още 246 хил.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах