Софийска филхармония МЕГАБОРД

Опери в Италия събират пари в помощ на държавата да купи къщата на Верди

Предвиденият държавен бюджет не достига за превръщането на имота в музей

Вила „Верди“ край Бусето. Снимка: Уикипедия - Опери в Италия събират пари в помощ на държавата да купи къщата на Верди

Вила „Верди“ край Бусето. Снимка: Уикипедия

Оперните театри в Италия се обединяват под обща кауза за откупването на дома на Джузепе Верди от наследниците му. След дългогодишни спорове между собствениците на вилата, в която композиторът живее 50 години, имотът ще бъде предложен за продажба през октомври, но държавата не може да си позволи цената му от 30 млн. евро, съобщава „Гардиън“.

За вилата край град Бусето, регион Емилия-Романя, държавният бюджет предвижда 20 млн. евро. За да съберат липсващата сума оперните театри в страната ще организират концерти и оперни спектакли с Вердиеви програми през лятото, а средствата от билетите ще бъдат дарени на държавата за откупуването на имота и превръщането му в музей.

Верди построява вилата през 1848 г. Първоначално в нея живеят родителите му, а по-късно, през 1851 г., той се премества там с втората си съпруга Джузепина Стрепони. Това остава домът му до смъртта на композитора през 1901 г. Понастоящем Вердиевият дом има четирима собственици, всички те наследниците на Мария Филомена Верди, по-младата братовчедка на композитора, отгледана от Верди и Стрепони като тяхна собствена дъщеря. Верди има две деца от първата си съпруга, но и двете не доживяват зряла възраст.

Началната цена на имота е 30 млн. евро, но според италианското законодателство държавата има предимство при откупката. Едва когато правителството откаже сделката, вилата може да бъде предложена на частния пазар.

Държавата има дълг да почете паметта на Верди, превръщайки къщата му в музей, смята Дженаро Санджулиано, министър на културата в страната, цитиран от „Гардиън“.

„Заедно с Гарибалди, Мацини и Кавур, Верди е една от най-важните фигури на Рисорджименто (италианското съединение – бел. ред.)коментира пред медиите Санджулиано. – Когато имах честта да поема ролята на министър, един от първите проблеми, който ми беше представен, бе съдбата на вилата. Никога не е имало дори момент на съмнение, че тя трябва да стане държавна собственост.“

Четиримата наследници на имота спорят за бъдещето му от 20 години, но след като съдът установи, че нито един от тях не може да си позволи да откупи дяловете на другите, магистратите решиха вилата да бъде предложена на пазара.

Къщата бе обитавана до есента на миналата година и част от нея е отворена за посетителите. Туристите може да разгледат няколко помещения, включително едно, в което са изложени леглото и други предмети от хотелската стая в Милано, където Верди умира. В къщата се съхраняват около 7600 предмета, свързвани с композитора, сред които неговото пиано, ръкописите му и лични вещи като гребен, шапка и други.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах