Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Оперна гала закрива сезона на Софийската филхармония

Прочутият мексикански тенор Франсиско Арайза пее в последния концерт на оркестъра преди (не)ваканцията

Столичната публика ще слуша Франсиско Арайза в партньорство с Мария Видович. Снимка: Софийска филхармония - Оперна гала закрива сезона на Софийската филхармония

Столичната публика ще слуша Франсиско Арайза в партньорство с Мария Видович. Снимка: Софийска филхармония

Мексиканският тенор Франсиско Арайза ще постави финалната нота на настоящия сезон на Софийската филхармония. Певецът, камерзингер на Виенската опера, ще излезе пред българската публика на 30 юни, за да изпълни популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др.

Франсиско Арайза е роден през 1950-а в Мексико Сити като второто от общо седем деца на родителите си. Признат е за един от най-влиятелните тенори на нашето време. Прави сценичния си дебют на 18 и първоначално се прочува с изпълнения в оперите на Моцарт и Росини. Постепенно разширява репертоара си, като включва италиански и френски лирически тенорови роли и образи в опери на Вагнер. Излизал е във всички важни оперни театри на света: в Мюнхен, Хамбург, Берлин, Лайпциг, Дрезден, Ла Скала, Флоренция, Парма, Рим, „Ковънт Гардън“, Бастилията – Париж и други.

В своята фантастична кариера Франсиско Арайза е работил с всички велики диригенти и режисьори като Карл Бьом, Херберт фон Караян, Карло Мария Джулини, сър Колин Дейвис, сър Невил Маринър, Джеймс Ливайн, Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Джузепе Патане, Волфганг Савалиш, Николаус Харнонкур и Жан-Пиер Понел, Хари Купфер, Август Евердинг, Ото Шенк, Джорджо Стрелер, Франко Дзефирели и Роман Полански. Носител е на награди „Deutscher Schallplattenpreis“ и „Orphée d‘Or“. Арайза е пожизнен член на операта в Цюрих, Камерзингер на Виенската опера, а сред многобройните му награди е и изключително престижният Моцартов медал, който получава през 1991 г.

На 30 юни Арайза ще излезе на сцената заедно със сопраното Мария Видович. На диригентския пулт застава маестро Герит Присниц.

Оперната гала ще постави край на сезон 2021/2022, но Филхармонията няма да изпадне в пълно лятно мълчание. Музикантите ще изнасят летни концерти на открито в Квадрат 500 и на сцената в Парк-театър „Борисова градина“.

Билети за галата на 30 юни са налични на касата на Зала „България“ и онлайн.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg