Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Опит за рекорд: Картина на Пикасо за $140 млн. предлага „Кристи’с“

Испанецът я продал навремето заедно с още 14 картини общо за $212 хил.

Началната цена на Women of Algiers е най-високата, предлагана някога на търг. - Опит за рекорд: Картина на Пикасо за $140 млн. предлага „Кристи’с“

Началната цена на Women of Algiers е най-високата, предлагана някога на търг.

„Кристи’с“ ще направи опит за рекорд с картина на Пикасо, която ще предложи за 140 милиона долара, съобщава „Уолстрийт джърнъл“. Творбата се нарича Women of Algiers, а началната й цена е най-високата, предлагана някога на търг. Преди две години аукционната къща предложи за 85 милиона долара триптиха „Три изследвания на Лусиан Фройд“ на Франсис Бейкън и цената му стигна 142, 4 милиона долара.

Търгът, на който ще бъде предложена творбата на Пикасо, ще бъде на 11 май в Ню Йорк. „Кристис“ ще запази в анонимност самоличността на продавача. Работата смени собственика си преди 18 години, когато американските колекционери Виктор и Сали Ганц я продават на търг в Лондон за 31, 9 милиона долара.

Women of Algiers е част от серия от 15 произведения, които Пикасо рисува между 1945-а и началото на 1955 г. Цялата поредица е била продадена на фамилия Ганц за 212 500 долара – по-късно творбите са препродавани не като колекция, а една по една.

Картината показва разголена жена, чието лице напомня това на музата на Пикасо Франсоаз Жило. Платното е вдъхновено от сцена, нарисувана от Йожен Дьолакроа през 1834 г., изобразяваща алжирски жени във фантастичен интериор.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах