Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Експерименти с цимент в дизайна под тепетата

Осмото издание на One Design Week се открива на 10 юни в Пловдив

Алис Росторн (Англия) – един от най-уважаваните дизайн критици в света - пристига у нас на фестивала One Design Week. - Експерименти с цимент в дизайна под тепетата

Алис Росторн (Англия) – един от най-уважаваните дизайн критици в света - пристига у нас на фестивала One Design Week.

24 изложби, 18 работилници за деца и възрастни, три конкурса, 8 инсталации в градска среда, 12 презентации, 2 семинара и редица още събития предлага осмото издание на международния фестивал за съвременен дизайн и визуална култура One Design Week. Ще се проведе от 10 до 19 юни в Пловдив.

Фестивалът стартира на 10-и пред офиса на Фондация „Едно за Култура и Изкуства“ – ул. „Христо Дюкмеджиев“ 10, където екипът ще представи основните акценти от програмата. Събитието ще протече с музикално оформление от DJ Boris The Heartbreaker, а след това се прехвърля в клуб The Void с артистите от пловдивския аудио-визуален колектив „Мелформатор“.

Акцент на фестивала са два специални проекта. В рамките на Materiality Brutality четирима дизайнери от северните страни – Thórunn Árnadóttir (Исландия), Kirsi Enkovaara (Финландия), Kaja Solgaard (Норвегия) и Kristoffer Sundin (Швеция), ще експериментират по нетрадиционни начини с добре познатия на всички ни материал – цимента.

Другият акцент е Mixed Identities. Той започна с 4-дневен уъркшоп през април, когато поканените дизайнери посетиха Пловдив и се запознаха както един с друг, така и с локацията, на която бе реализирана съвместната им артистична дейност. Сега те се завръщат под тепетата, за да продължат проекта.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

На фестивала ще се представи и проектът „Попълнения. Нов български дизайн на витрина” – български дизайн, създаден през последната година по селекция на Студио „Комплект“. Необичайното е, че 15-те произведения са изложени във витрини на магазини по главната улица на Пловдив. Контекстът на търговските обекти служи като фон за избраните обекти – плакати, мебели, дрехи, анимации, инфографики, играчки и бижута, аксесоари и др.

На 18-и юни в Дома на културата „Борис Христов“ ще се проведе професионалният дизайн форум. По традиция той събира изтъкнати имена от цял свят, добре познати в сферата на дизайна и визуалните изкуства. Тази година не е изключение – сред лекторите на форума са: Алис Росторн (Англия) – един от най-уважаваните дизайн критици в света, Ейске Тачикава (Япония) – представител на новото поколение съвременни японски дизайнери, известен със своя специфичен подход и акцент върху социални иновации, Пийтер-Ян Пийтерс (Холандия) – основател на студиото OWOW, Питър Мариголд (Великобритания) – създателят на FORMcard, Адам фон Хафнер (Дания) – мениджър стратегически комуникации към датската неправителствена организация INDEX: Design to Improve Life и Стивън Серато (САЩ) – преподавател по графичен и комуникационен дизайн в Колежа по изкуства и дизайн в с Лос Анджелис.

Фестивалът се организира от Фондация „Едно за Култура и Изкуства“ в партньорство с Община Пловдив
и „Фондация Америка за България”, в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Фестивалът е признат от журито на ЕФФЕ – „Европа за фестивалите, Фестивалите за Европа“ с награда за 2015/2016 г.

Пълната програма на фестивала One Design Week можете да видите на официалния му сайт.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах