Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Опитват да отнемат лиценза на „Новая газета“ на Дмитрий Муратов

Роскомнадзор е завел иск след две предупреждения

Малко след затварянето на „Новая газета“ главният редактор Дмитрий Муратов бе залят с боя, докато пътувал с влака. - Опитват да отнемат лиценза на „Новая газета“ на Дмитрий Муратов

Малко след затварянето на „Новая газета“ главният редактор Дмитрий Муратов бе залят с боя, докато пътувал с влака.

„Новая газета“ може да остане без медиен лиценз. Съдът в Москва започва да разглежда дело за отнемане на лиценза на изданието, ръководено от нобеловия лауреат Дмитрий Муратов, съобщава агенцията за градски новини „Москва“. Искът е заведен от цензурната институция „Роскомнадзор“ на 26 юли и решение трябва да бъде взето в рамките на три дни.

Досега „Новая газета“ е имала две официални предупреждения, което е достатъчно, за да бъде призната регистрацията ѝ за нелегитимна според руските закони.

Изданието, което следва независима политика и често публикува опозиционни материали, е създадено през 1993 г. В края на март 2022 г. след приемането на закона, забраняващ споменаването на думата „война“ и въвеждащ наказания за всяко изказване, което „дискредитира армията“, вестник „Новая газета“ спря да излиза. Редакцията тогава отбеляза, че руското законодателство не позволява на журналистите да отразяват войната с Украйна.

Част от екипа започна да работи в регистрираното в Латвия онлайн издание „Новая газета. Европа“, а друга част работи по онлайн списанието „Новая разказ-газета“. Двата сайта са блокирани в Русия само седем дни след старта им.

Засега ръководството на медията не е коментирало съдебния иск.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах