Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Опозиция на женската опозиция в актьорството: Не се оплаквайте, работете

Нека си създават роли, а не да повтарят, че липсват такива, коментира Айлийн Аткинс

Според Айлийн Аткинс на жените е безкрайно по-трудно, отколкото на мъжете в професията, и трябва да са наистина добри, за да се справят като актриси.  - Опозиция на женската опозиция в актьорството: Не се оплаквайте, работете

Според Айлийн Аткинс на жените е безкрайно по-трудно, отколкото на мъжете в професията, и трябва да са наистина добри, за да се справят като актриси.

Айлийн Аткинс призова колежките си в актьорската професия да създават добри роли за себе си вместо да се оплакват от липсата на роли за жени. Тя заяви, че „жените имат безкрайно по-труден период, отколкото мъжете“, но че според нея те просто трябва да работят по-упорито и да откриват своето място.

Аткинс, носителка на наградата БАФТА, е известна най-вече с телевизионните си роли, както и със създаването на няколко известни британски сериала. Тя прави Вирджиния Улф в „Мисис Далауей“ за голям екран и изиграва писателката във филма от 1991 г. „Собствена стая“.

„Играла съм Вирджиния Улф два пъти, най-вече заради моя инициатива – каза пред ВВС актрисата. – Едният път беше лично мое дело, другият – на приятел. Казах му: „О, хайде да го направим, идеята е добра“. Трябва да се огледаш наоколо и да откриеш нещата, които да правиш, а не просто да се оплакваш: „Ох, няма никакви роли“. Ако не можеш сам да напишеш роля за себе си, намери някой да я напише за теб и действайте.“

Аткинс добавя, че на жените днес е безкрайно по-трудно, отколкото на мъжете в професията, и трябва да са наистина добри, за да се справят като актриси. По-младите в бранша пък посъветва да са търпеливи и да чакат големия си пробив:

„Много е трудно. Аз самата не пробих, докато не станах на 32. Каквото и да става, трябва да се задържите – поемайки други работи, правейки каквото и да е – ако знаете и усещате, че сте много добри, просто продължавайте напред“.

Изказването на Аткинс е като продължение на поредицата от критики от актриси към финансовото неравноправие на половете в Холувид. Носителката на Оскар Дженифър Лоурънс преди дни написа в есе, че е време жените да спрат да бъдат мили, за да получат онова, което заслужават. Скоро след нея актрисата Сиена Милър разкри, че е отказала театрална роля, след като е разбрала, че партньорът ѝ на сцената ще получи значително по-високо заплащане.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg