Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Оптическа илюзия пред Лувъра, разкъсана за няколко часа

Хартиен колаж бе поставен за годишнината на стъклената пирамида

По време на пърформанса пирамидата изглеждаше като издигната от дълбините на каменна кариера. Снимка: Джеймс Рен - Оптическа илюзия пред Лувъра, разкъсана за няколко часа

По време на пърформанса пирамидата изглеждаше като издигната от дълбините на каменна кариера. Снимка: Джеймс Рен

Огромен хартиен колаж, който създава оптическа илюзия за 30-годишнината от откриването на стъклената пирамида пред Лувъра в Париж, бе унищожен от туристите за няколко часа. Френският артист JR, с помощта на 400 доброволци, постави 2 хил. хартиени парчета на площада пред галерията на 29 март, в резултат на което пирамидата изглежда като издигната от дълбините на каменна кариера. Още на следващия ден колажът бе разкъсан под стъпките на посетителите, съобщава Би Би Си.

„Изображенията, също като живота, са ефимерни – подходи философски към унищожението на своята творба авторът в Туитър. – Веднъж поставено, произведението заживява собствен живот.“

Преходността на колажа раздели любителите на изкуството на два лагера – някои изразяват разочарованието си и твърдят, че изживяването било неприятно точно навръх годишнината на пирамидата. Други отбелязват, че произведението на JR „беше по-мимолетно, отколкото се очакваше“.

Снимка: Джеймс Рен

В отговор JR, артистичния псевдоним на Джеймс Рен, интерпретира творбата си по-скоро като пърформанс.

„Слънцето изсушава лепилото и с всяка стъпка хората късат крехката хартия. Процесът се прави повече за участието на доброволци, посетители и търсачи на сувенири“, коментира той.

Нощна снимка с произведението на Джеймс Рен. Снимка: Авторът

Това не е първият път, в който артистът работи с Лувъра. Преди три години той обработва пирамидата така, че да създаде оптическата илюзия, че е изчезнала.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС