Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

„Опустошителният“ документален филм за Майкъл Джексън с първи трейлър

Според семейството, обвиненията срещу Джако в сексуално посегателство били „публичен линч”

Кадър от филма на Дан Рийд „Leaving Neverland“. Снимка: Фестивал „Сънданс“ - „Опустошителният“ документален филм за Майкъл Джексън с първи трейлър

Кадър от филма на Дан Рийд „Leaving Neverland“. Снимка: Фестивал „Сънданс“

Документалният филм за Майкъл Джексън „Leaving Neverland”, който семейството му се опитва да спре от разпространение, излезе с първи трейлър. Продукцията на НВО и британския „Канал 4” ще бъде излъчена на 3 и 4 март, въпреки заплахите за предприемане на правни действия, пише „Гардиън”.

Видеото предлага поглед към четиричасовата продукция, разделена на две части и включваща свидетелствата на Джеймс Сейфчък и Уейд Робсън – двамата твърдят, че Краля на попа упражнявал над тях сексуален тормоз в продължение на години, когато били деца.

„Той ми каза, че ако някой някога открие какво правим, и той, и аз ще отидем в затвора до края на живота ни”, казва Робсън в трейлъра.

Филмът бе представен на фестивала „Сънданс” и шокира критиката и публиката. Критиците го определиха като „опустошителен”, „сложен и сърцераздирателен”.

Америка за България

„Това не е филм за Майкъл, а за сексуалния тормоз, как се случва и как последиците от него влияят на по-късен етап в живота на потърпевшите”, казва режисьорът Дан Рийд пред „Варайъти”.

Семейството на Джако заклейми филма в писмо от десет страници, адресирано до директора на НВО, в което определя продукцията като „публичен линч”. В него категорично се отричат обвиненията и се отправят обвинения към режисьора, че не се е консултирал с никой от наследниците на певеца и се опитва да експлоатира марката „Майкъл Джексън” за слава. В обвиненията се включиха и голяма част от феновете на попкраля, които искат отговор на въпроса защо разкритията излизат едва сега, предвид, че евентуалните сексуални престъпления са се случили преди толкова години.

„Съществува легион от фенове, които са почти като култ – те говорят ужасни неща за филма в социалните мрежи – казва Рийд пред сайта „Вайс”. – Техните думи са ехо на десетилетната реторика на семейството и техните юристи, които искат да засрамят жертвите. Това се случва често в случаи като тези и го правят много агресивно и безмилостно. Не мисля, че през 2019-а може да се измъкнеш, така както си правил в миналото.”

По-рано този месец бе отменена предпремиерата на мюзикъл, базиран на музиката на Джексън. Като причина за това бе посочена стачка на Асоциацията на актьорите за справедливост, която причинила забавяне в продукцията. От там обаче отрекоха „скромните” им искания да са способни да предизвикат подобно дълго забавяне, тъй като премиерата била насрочена за късния октомври, а техният протест се провел в продължение на 12 дни през февруари.

ДНК

Bookshop 728×90