Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Оръдия от корабокрушение в Черно море извадени преди Коледа (снимки)

Археолозите са се гмуркали при тежки зимни условия край нос Калиакра

Артефактите са на около 200 години. Снимка: Национален исторически музей - Оръдия от корабокрушение в Черно море извадени преди Коледа (снимки)

Артефактите са на около 200 години. Снимка: Национален исторически музей

Оръдия, потънали на дъното на Черно море след корабокрушение, извадиха край нос Калиакра водолази от Центъра за подводна археология (ЦПА). Екип с ръководител гл. ас. д-р Найден Прахов се е гмуркал преди Коледа, за да прибере две железни корабни оръдия и десетки амуниции, датирани на повече от 200 години, съобщават от Националния исторически музей. Спасителната експедиция се е провела на 23 декември и е продължила тридесет часа при затруднени условия като ниска видимост, студени води и сложна техническа логистика.

По първоначален анализ оръдията са от края на XVIII – началото на XIX век. Те са били част от въоръжението на линеен тримачтов кораб потънал при неизвестни обстоятелства на север от нос Калиакра. От съображения за сигурност точното място на откриване на предметите се пази в тайна.

Д-р Найден Прахов след работа под водата. Снимка: Национален исторически музей

Оръдията са открити от д-р Прахов през 2021 г. по сигнал на д-р Дамян Дамянов, но едва в края на 2022 г. корабните артефакти са спасени и пренесени в Националния исторически музей. Операцията е част от дълго замислян и успешно реализиран проект на ЦПА и Националния исторически музей с научен консултант проф. д-р Иван Христов, зам.-директор на музея, и се е осъществила с подкрепата на Министерство на културата.

Освен подводно проучване и изваждане от дъното на Черно море на оръдията, в задачите на проекта е включено рентгенографско изследване и консервиране на корабните останки в Централната лаборатория по консервация и реставрация на НИМ.

През 2023 г. оръдията и други части от инвентара на кораба ще бъдат експонирани в лапидариума на НИМ. Зоната, където е представено морското археологическо богатство на България, ще бъде разширена скоро. НИМ притежава най-голяма колекция от котви и щокове, отбелязва проф. Иван Христов. С последните морски артефакти се поставя началото на колекция от западноевропейско, руско и турско корабно въоръжение от дъното на Черно море.

Екипът от водолази е получил съдействие от директора на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев и служители на Гранична полиция.

Нощна операция по разтоварване на оръдията в Историческия музей на Каварна. Снимка: Национален исторически музей

Снимка: Национален исторически музей

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg