Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Оратория, отличена от папа Йоан Павел II, откри сезона в Софийска опера

Композиторът Живка Калинкова не успява да доживее премиерата на „Светите Кирил и Методий“ у нас

Приживе мечтата на Живка Клинкова е да види творбата си изпълнена на българска сцена. Това се случва почти 20 години след смъртта ѝ. Снимка: Александър Богдан-Томпсън - Оратория, отличена от папа Йоан Павел II, откри сезона в Софийска опера

Приживе мечтата на Живка Клинкова е да види творбата си изпълнена на българска сцена. Това се случва почти 20 години след смъртта ѝ. Снимка: Александър Богдан-Томпсън

Операта-оратория „Светите Кирил и Методий“ откри новия сезон на Софийската опера и балет на 3 октомври. По традиция начало на новата година в институция дава българско произведение и тази година бе избрана творбата на Живка Клинкова. Сценичната версия, представена за пръв път по-рано през годината, е на Вера Петрова.

Концертното изпълнение на 3 октомври бе посветено на 41-годишнината от провъзгласяването на светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II през 1980 г. С изпълнението на творбата на Клинкова Операта иска да обърне внимание на значимостта на апостолската мисия на светите братя за България, за останалия славянски свят и за културата на Европа и света, каза директорът Пламен Карталов на откриването.

Папа Йоан Павел II отличава творбата на Живка Клинкова със специална грамота, когато е изпълнена през 1981 г. концертно в Полша пред главата на католическата църква. В България обаче досега не е поставяна. Заглавието вече е в репертоара на Операта и през сезона предстоят още изпълнения.

Либретото на операта-оратория „Кирил и Методий“ е по поетични текстове из „Предания заветни“ на Венко Марковски. Партитурата се съхранява във Ватикана.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Действието се развива през IX век в Солун, Велика Моравия, Рим и България. След разрешението на Папата да се проповядва Христовото учение на славянския език, Константин е много уморен и предчувства своя край. Учениците му, изпълнявайки Завета на учителя си, продължават започнатото дело сред славянските народи.

Клинкова има сложна история с властта в България преди 1989 г., по-известна е в чужбина, отколкото в родината си. Вероятно причината е, че до 1989 г. композиторката живее в Германия, а заради брат си, обявен за  невъзвращенец, на нея не се гледа с добро око от властите. Нейното творчество е отминавано, твърдят музиковедите, а Клинкова, която умира през 2002 г., не оставят наследници.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах