Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Народният театър показва оръжията си

Копия на най-интересните реквизити от „Хъшове“, „Народът на Вазов“, „Големанов“ и други подредени в изложба

Сцена от „Хъшове“, спектакъл на Александър Морфов по повестта „Немили-недраги“ от Иван Вазов, сезон 2004-2005 г. Снимка: Народен театър - Народният театър показва оръжията си

Сцена от „Хъшове“, спектакъл на Александър Морфов по повестта „Немили-недраги“ от Иван Вазов, сезон 2004-2005 г. Снимка: Народен театър

Копията на реквизитни пушки, пистолети, револвери и карабини, някои от тях участвали в „Хъшове“ на Александър Морфов, ще бъдат подредени в постоянна изложба в Народния театър. Експозицията представя двайсет 3D принтирани реплики на огнестрелни и газ сигнални оръжия, използвани в постановките на театъра от 50-те години до днес. Експозицията ще може да се разглежда в южната част на Втори балкон. Официалното откриване на изложбата ще се състои на 5 май от 17,30 ч.

Най-голямата част от показаните оръжия участват в спектакъла „Хъшове“ на Александър Морфов – представлението, в което „се гърми най-много“. Зрителите ще могат да видят копия от ловната пушка модификация „Лафоше“, револверите „Гасер“, с които стрелят Валери Йорданов в „Хъшове“ и Валентин Ганев в „Народът на Вазов“, и револвера „Наган“, който също участва в постановката по „Немили-недраги“.

Посетителите ще могат да разгледат отблизо пистолета „Браунинг“, с който играе Валери Йорданов в „Големанов“, газ сигналния револвер „Аркус“, произведен от завода в Лясковец, с който Владо Пенев участва във „Великденско вино“, газ сигналните револвери RM, които се появяват на сцената в „Хъшове“ и „Хоро“, револверите „Булдог“ и „Смит и Уесън“ от „Пиано в тревата“ и „Животът е прекрасен“, карабината „Манлихер-Каркано“ от „Народът на Вазов“.

Сред експонатите е и полуавтоматичният пистолет „Драйзе“, който участва в постановки от 50-те и 70-те години на миналия век.

Сред акцентите в колекцията е полуавтоматичният пистолет „Люгер“, известен още като „Парабелум“ (в превод от латински – „Готви се за война“), на който има надпис на кирилица „Огън“. Този пистолет е правен преди 9-и септември 1944 г. като специална поръчка за нуждите на българската полиция.

Подборът на експонатите е направен от оръжейника на Народния театър Димитър Красински, чиято длъжност е единствена по рода си в българските театри. Освен за подготовката и обезопасяването на оръжията, той се занимава и с техническата подготовка и мерките за сигурност на актьорите преди употребата им на сцената.

„От времето на прочутата римска фраза „Ако искаш мир, готви се за война“, за чийто автор се счита Платон, са изминали изпълнени с драматични събития векове, белязали с трагизъм историята на човечеството – коментира той. – Едно от най-противоречивите технологични достижения е създаването на огнестрелното оръжие, което специалистите датират от XII век. Животът на пистолета е важна част и от съвременното театрално пространство като детайл от драматургичния образ на героите, а това е и неговото днешно сценично послание: „Ако искаш мир, не забравяй войната.“

Изложбата на оръжейните експонати е част от дейностите в рамките на проект, който се реализира от Народен театър „Иван Вазов“ в партньорство с Университетски колеж за зелено развитие (The University College for Green Development), гр. Брюне, Норвегия.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg