Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Орден „Кирил и Методий“ първа степен за режисьора Николай Георгиев

Още четирима културни дейци с държавни отличия

Режисьорът Николай Георгиев на входа на театър „Алма Алтер“. Снимка: Диляна Димитрова/Площад Славейков - Орден „Кирил и Методий“ първа степен за режисьора Николай Георгиев

Режисьорът Николай Георгиев на входа на театър „Алма Алтер“. Снимка: Диляна Димитрова/Площад Славейков

Четири ордена „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен да бъдат връчени на дейци на културата за големи, особено значими и изключителни заслуги в областта на културата, предлага Министерският съвет на президента. С високите отличия ще бъдат удостоени режисьорът Николай Георгиев, поетът Иван Балабанов, Ваня Грашкина-Минчева и Рашко Иванов.

Николай Георгиев е художествен ръководител на експерименталния театър и на основания от него университетски театър „Алма Алтер“. Иван Балабанов е носител на редица отличия, оставил трайна следа в съвременната българска художествена литература. Ваня Грашкина-Минчева е начело на Националния център за информация и документация (НАЦИД) към министъра на образованието и науката. Рашко Иванов е ръководител на националната общност на българите в Хърватия „Родна реч”. Неговият орден е за изключително големите му заслуги в развитието на културните отношения между България и Хърватия.

Друго правителствено решение предлага хоровия диригент Донка Копринкова за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен, за значимия ѝ принос в областта на културата. От 1965 г. Донка Копринкова свързва името си с хор „Славянско единство”, който функционира към Народно читалище „Напредък 1869“ в гр. Горна Оряховица. Тя е негов художествен ръководител и диригент. Успехите на хора на национални и европейски сцени са свидетелство за таланта и трудолюбието ѝ, които превръщат името ѝ в един от символите на българското хорово изкуство, се казва в мотивите за удостояването с приза.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg