Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Орден „Стара Планина” за писателя Пелин Пелинов

Бил е драматург на Народния театър и е един от основателите на театър „Сълза и смях”

Писателят Пелин Пелинов през 2017 г., когато министърът на културата Боил Банов му връчи отличието „Златен век“. Снимка: Министерство на културата - Орден „Стара Планина” за писателя Пелин Пелинов

Писателят Пелин Пелинов през 2017 г., когато министърът на културата Боил Банов му връчи отличието „Златен век“. Снимка: Министерство на културата

Министерски съвет по инициатива на Министерството на културата ще предложи на президента да връчи орден „Стара планина“ първа степен на писателя Пелин Пелинов (псевдоним на Пенчо Пенчев Линов) за заслуги в областта на културата и изкуството.

Пелин Пелинов е роден на 26 март 1936 г. в село Върбица, Плевенско. Завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски“ и театрознание във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Писател, театрален специалист, юрист, Пелинов е бил и драматург на Народния театър, председател на Творческия фонд на Съюза на писателите и главен редактор на в. „Земеделско знаме“. Той е един от основателите на театър „Сълза и смях“. Автор е на много театрални и телевизионни произведения, сред които „Освобождението“, „Съединението“ и „Процесът Стамболийски“, както и на романа „През пепелищата“ (1997) и на романовата поредица „Възход и падение“, замислена като пенталогия „Независима България“ (2002), „Напред, на нож“ (2005), „Крушението“ (2007), „Под свити знамена“ (2010). Автор и на много театрални пиеси, сред които „Горещо лято“, „Ивайло, или нощта на късите ножове“, „Геройският знак“, „Битката за спасяването на джуджетата“, „Ганьоада“.

През 2017 г. за изключителен принос към българската култура Пелин Пелинов е награден от министъра на културата с почетен знак „Златен век“ огърлие.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС