Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Орден „Св. св. Кирил и Методий” за архитект Лозан Лозанов

Проектирал някои от знаковите сгради в България, сред които Държавната резиденция в Бояна и храма на Ванга в Рупите

Архитект Лозан Лозанов. Снимка: Министерство на културата - Орден „Св. св. Кирил и Методий” за архитект Лозан Лозанов

Архитект Лозан Лозанов. Снимка: Министерство на културата

Лозан Лозанов ще бъде награден с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен, за особено значимите му заслуги към развитието на културата и изкуствата, реши на заседание днес Министерският съвет. 91-годишният архитект е един от най-изтъкнатите творци в съвременната архитектурна практика с принос към българската култура.

Сред сградите, проектирани от арх. Лозанов, сам или в съавторство, са хотел „Плиска”, сградата на Министерството на външните работи, сградата на Националния радио-телевизионен център в София, хотелът в комплекса на БАН, спа-комплексът „Катарино” и много други. В дългогодишната си съвместна творческа дейност с арх. Богдан Томалевски са проектирали и реализирали много емблематични сгради, между които е Пощенската палата в Русе, Държавната резиденция в Бояна и др. От 1985 до 1989 г. арх. Лозанов е в проектантската организация на Министерство на културата.

Работи активно и с художници и скулптори: проф. Светлин Русев, проф. Дечко Узунов, проф. Крум Дамянов, проф. Валентин Старчев, проф. Величко Минеков, Димитър Бойков, проф. Любомир Далчев. В резултат на съвместните им усилия се реализирани редица монументи: паметникът на Св. Климент Охридски в София с проф. Любомир Далчев, паметникът на Съединението в Пловдив с проф. Величко Минеков, храмът „Света Петка“ в местността „Рупите“, изграден по желание и със спонсорството на Ванга, с акад. Светлин Русев.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg