Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Орешарски разглежда Роден, знае ли къде е задният вход?

Ще видим 80 скулптури и 20 рисунки

Изложбата с шедьоври на Огюст Роден ще гостува в НХГ до 15 септември. - Орешарски разглежда Роден, знае ли къде е задният вход?

Изложбата с шедьоври на Огюст Роден ще гостува в НХГ до 15 септември.

Премиерът Пламен Орешарски вероятно вече е научил къде се намира задният вход на Националната художествена галерия, защото утре вечер планира да разгледа изложбата на гения Огюст Роден. В 18 часа министър-председателят ще открие изложбата „Метаморфози” на френския скулптор. На събитието се допускат само гости с покани, разглеждането за редовия българин е възможно от 30 май до 15 септември.

Експозицията представя 80 скулптури от гипс и бронз и 20 рисунки с молив и акварел. Сред тях са фигури от монументалната творба на Роден „Портите към ада”, „Мислителят”, „Ева”, „Свети Йоан Кръстител”. Има и монументална версия на „Крачещият мъж“, отлята от бронз, с тегло около половин тон.

Ключова за сбирката е творбата „Метаморфози, която представлява подготовка към шедьовъра му „Портите на ада”. Пластиката изобразява две голи жени в страстна целувка. Именно те дават мотото и на изложбата в Двореца.

„Изложбата струва 370 000 евро – 200 000 евро е наемът за произведенията, но музеят „Роден“ ги предоставя безвъзмездно. Останалата сума си поделят българското Министерство на културата, посолството на Франция, Столичната община и три фирми спонсори”, разкри на пресконференция вчера културният аташе на Франция у нас Давид Вайзман.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg