Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Органична материя открита на Марс

Изследване на НАСА предполага, че на Червената планета е имало или има живот

Марсоходът „Кюриосити“ е открил древна органична материя в скали на Марс, която може би е доказателство за живот. Снимка: НАСА - Органична материя открита на Марс

Марсоходът „Кюриосити“ е открил древна органична материя в скали на Марс, която може би е доказателство за живот. Снимка: НАСА

Марсоходът на НАСА „Кюриосити“ е открил органична материя, запазена на Марс. Находката води до предположението на учените, че Червената планета някога е била дом на живот. Новината бе съобщена на пресконференция на американската агенция за космически изследвания.

Откритите в почвата органични молекули може би са знак, че Марс някога е бил много по-жив, отколкото сме подозирали. Планетата вероятно е била дом на извънземен живот или все още е.

„Шансовете да сме в състояние да открием признаци на древен живот в бъдещи мисии вече са по-големи“, заяви Ашвин Васанада, учен от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния, член на проекта „Кюриосити“, цитиран от „Индипендънт“.

Експертите съобщават, че находката може да увеличи възможностите им в търсенето на по-убедителни доказателства за извънземен живот на планетата.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„С тези нови разкрития Марс ни казва да продължаваме по същия път в търсенето на доказателства за живот – каза Томас Цурбюхен от дирекция „Научни мисии“ в централата на НАСА във Вашингтон. – Аз съм уверен, че нашите текущи и планирани занапред мисии ще ни изправят пред още повече спиращи дъха открития на Червената планета.“

Новото изследване разкрива нови подробности как метанът съществува на планетата, както и неочакваните органични молекули, съхранили се в почвата.

Отделянията на газ, забелязани на Марс, може би са белег за живот под повърхността, възможно е да са свързани с топла вода или среда, подходяща за някои форми на земния живот, твърдят учените.

Специалистите отдавна са заинтригувани от начилието на значителни количества метан на Марс. На Земята повечето метан се произвежда от биологични източници – и това кара изследователите да се надяват, че Червената планета е по-жива, отколкото някога са смятали.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах