Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Лишават Украйна от „Евровизия 2017“ заради Самойлова?

Три варианта за решаване на проблема с руската участничка в конкурса

Руската избраница за „Евровизия 2017“ Юлия Самойлова получи забрана за влизане в Украйна, където ще се проведе конкурсът, заради свой концерт в Крим. Снимка: Лента.ру - Лишават Украйна от „Евровизия 2017“ заради Самойлова?

Руската избраница за „Евровизия 2017“ Юлия Самойлова получи забрана за влизане в Украйна, където ще се проведе конкурсът, заради свой концерт в Крим. Снимка: Лента.ру

Украйна може да бъде лишена от правото да проведе музикалния конкурс „Евровизия 2017“ в случай, че не се намери решение на въпроса с участието на руската певица Юлия Самойлова. Това е заявила генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) Ингрид Делтенре в интервю за изданието Blick. 

„Поведението на Украйна е абсолютно неприемливо“, казва Делтенре, цитирана от лента.ру.

Отбелязано е и, че директорът на ЕСРТ води преговори с премиера на Украйна Владимир Гройсман и президента на страната Петро Порошенко.

Според изданието, в настоящия момент има три възможни изхода от ситуацията: Порошенко и Гройсман да отменят забраната на Службата за безопасност на Украйна (СБУ) за влизане на Самойлова; забраната може да влезе в сила след участието на певицата на конкурса; изпълнителката да участва в състезанието дистанционно (но за последното не са с гласни нито руската, нито украинската страна).

Ако в най-скоро време Украйна не намери „удовлетворително решение“, ЕСРТ е в готовност да въведе санкции. По-рано този месец организаторите обещаха да защитят правото на Русия да участва в конкурса.

На 24 март руският депутат Антон Беляков в коментар през агенция НСН заяви, че Русия няма да изгуби нищо, ако не участва в тазгодишната „Евровизия“.

Струва ми се, че единственият, който може да пострада в тази ситуация, са украинските власти“, отбеляза парламентаристът.

СБУ затвори границите на Украйна за Самойлова за срок от три години на 22 март. Решениете бе свързано с участие в концерти на певицата в Крим през 2015 година, което според украинските закони се смята за нарушение на държавната граница. Заради забраната изпълнителката не може да пристигне за участие на „Евровизия 2017“, която ще се проведе в Киев.

Полуфиналите на конкурса ще се състоят на 9 и 11 май, а финалът — на 13 май.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg