Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Организацията на евреите в България поиска мерки срещу Михаил Мирчев

Недопустимо е в ХХІ век Софийският университет да се използва като трибуна за тежки квалификации и реч на омразата на расова и етническа основа, казват от „Шалом”

Проф. Михаил Мирчев. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Организацията на евреите в България поиска мерки срещу Михаил Мирчев

Проф. Михаил Мирчев. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Организация на евреите в България „Шалом“ категорично се обявява срещу курса на проф. М. Мирчев „Социална работа с ЕТНО групи“ в настоящия му вид и съдържание, се казва в съобщение, публикувано в страницата на организацията във Фейсбук.

Реакцията на „Шалом” идва, след като стана ясно, че в Ютюб канала на проф. Мирчев са публикувани записи на неговите онлайн лекции пред студенти, които учат за социални работници. Сред останалите расистки и ксенофобски изявления на професора се появиха и твърдения, че евреите са привилегировано малцинство, заради което „има опасност България да стане еврейска държава”.

Вижте още: РАСИЗЪМ, КСЕНОФОБИЯ И НАЦИОНАЛИЗЪМ В ЛЕКЦИИ НА ПРОФЕСОР В СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ 

От „Шалом добавят”:

„От няколко дни проф. Мирчев публикува в своя Ютюб канал записи на лекциите си пред студенти, които са изпълнени с расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание. Като например: „ОБЕКТ на социалната работа – концентриране на внимание, фондове, помощи към ЦИГАНИТЕ. Те са привилегировано малцинство. „Длъжни сте ни – давайте ни!“; „Ще УМИРА ли българската НАЦИЯ? България възможно ли е да стане „еврейска държава”? Ако те, под 1%, владеят държавата и капитала, медиите и изкуството“ (запазен правопис).

Недопустимо е в XXI век Софийският университет да се използва като трибуна за тежки квалификации и реч на омразата на расова и етническа основа.

Призоваваме ректора и академичното ръководство на Университета да вземе незабавни и конкретни мерки за разрешаване на проблема. Смятаме, че академичната общност трябва да се противопоставя на подобни прояви”.

КОНТРА-ПИСМА В ЗАЩИТА НА МИХАИЛ МИРЧЕВ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90