Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Организират световен онлайн маратон, посветен на Пушкин

Събитието ще се проведе на 6 юни, когато се навършват 222 г. от рождението на поета

Портрет на Пушкин от Василий Тропинин, 1827 г. Снимка: Уикипедия - Организират световен онлайн маратон, посветен на Пушкин

Портрет на Пушкин от Василий Тропинин, 1827 г. Снимка: Уикипедия

Международен литературно-музикален онлайн маратон под мотото „Пушкин – за целия свят“ организира американският поет и преводач Джулиан Лоуенфелд, съобщава РИА „Новости“. Маратонът ще се проведе на 6 юни 2021 г., когато се навършват 222 години от рождението на руския поет. Лоуенфелд определя инициативата си като „най-големия флашмоб, който трябва да обедини хората от целия свят, които обичат Пушкин“.

Лоуенфелд е създал благотворителен фонд под името „Пушкин – за целия свят“ и в неговия сайт могат да бъдат изпращани видеоклипове от почитателите на поета. Всеки, който пожелае, може да запише и изпрати видео, в което чете произведения на Пушкин на родния си език. Заявките за участие се приемат до 1 юни.

До момента интересът към маратона е значителен, твърди Лоуенфелд. Получени са клипове от няколко американски щата, Исландия, Ирландия, няколко руски градове. Включват се оперни певци, професори, писатели, актьори и обикновени хора.

Лоуенфелд, който миналата година бе награден с руския медал „Пушкин“ за принос към изучаването на руското културно наследство, е един от най-сериозните преводачи на творчеството на руския класик на английски.

„Смятам, че Пушкин е най-западният от всички руски писатели, макар никога да не е напускал Русия – казва преводачът. – Днес, когато в света се случват толкова лоши неща – войни, диктатори, измами, Пушкин ви кара да се замислите за своя живот, прави ви по-добри.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg