Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Орхан Памук със „Странно усещане“ за Истанбул

Нобеловият лауреат излезе с нова книга, посветена на родния му град

Деветият роман на Орхан Памук разказва за пришълец от малко село в Анадола в Истанбул и мечтите му нов живот в „столицата на света”.  - Орхан Памук със „Странно усещане“ за Истанбул

Деветият роман на Орхан Памук разказва за пришълец от малко село в Анадола в Истанбул и мечтите му нов живот в „столицата на света”.

Вече не можем да мислим за Истанбул, без да се сетим за Орхан Памук. Турският писател, който в цялото си творчество пресъздава древната култура на своя роден град – столица на империи, и понастоящем най-гъсто населения град в Европа – в новия си роман ни връща отново по улиците, издялали биографията му.

Pamuk

A Strangeness in my Mind (Странно усещане), деветият роман на Памук, разказва за Мевлут Каратас, пристигнал на 12 години в Истанбул от малко село в централен Анадол с мечта за нов живот в „столицата на света”.

В края на шейсетте години Истанбул, както и останалата част от страната, е в процес на преход и дълбоки трансформации – старият град постепенно се превръща в голяма метрополия, разкривайки нови възможности пред прииждащите от различни краища на Турция. Но не и за Мевлут, който след като е пораснал, влюбил се е и печели хляба си като продава традиционната турска напитка боза, започва да подозира, че надеждите му да се превърне в друг човек и да изгради обещаващо бъдеще ще се срутят като къща от карти. Пришълецът продължава да обикаля улиците на града с чувството, че не принадлежи на този свят. В търсене на по-добро бъдеще, между бегли и понякога меланхолични срещи със самотни като него души, посред битки и разправии със семейството си, Мевлут неусетно ще открие и собствената си съдба – на скитник. Без да си дава сметка, той се превръща в живо свидетелство как Истанбул от края на шейсетте се е променял, за да стане градът, който е днес.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg