Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Орхан Памук: Превръщането на „Света София“ в джамия е игра с исляма

Решението на Ердоган е послание към Запада, коментира нобеловият лауреат

„Сега управляващите отнемат тази гордост на турците да бъдат едновременно мюсюлмани и секуларисти. Тъкмо това бе проектът на Кемал Ататюрк“, казва Орхан Памук. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Орхан Памук: Превръщането на „Света София“ в джамия е игра с исляма

„Сега управляващите отнемат тази гордост на турците да бъдат едновременно мюсюлмани и секуларисти. Тъкмо това бе проектът на Кемал Ататюрк“, казва Орхан Памук. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гласовете на хората със светско мислене не се чуват в Турция, заяви в интервю за „Дойче Веле“ писателят Орхан Памук на въпрос за превръщането на музея „Света София“ в джамия. Смяната на статута на сградата от културен паметник в действащ мюсюлмански храм противоречи на заветите на Ататюрк и заплашва да отнеме светския характер на турската държава.

„Това (решението на Ердоган – бел. ред.) просто означава, че вече не уважаваме секуларизма на Кемал Ататюрк, искаме да бъдем популярни, популисти, да се заиграем с популярния ислям и да покажем, че вече не сме доволни от Запада – коментира нобеловият лауреат. – Аз не одобрявам това послание, критикувам го, но съм изненадан, че опозицията тук не го оспорва. Властта си мисли, че това е много популярно решение и за жалост наистина е такова, приветствано както от турците, така и от духовните власти в „Света София“.“

На 10 юли Държавният съвет на Турция отмени решение на Кемал Ататюрк от 1934 г. за превръщането на храма в музей. Часове по-късно президентът Ердоган обяви, че е подписал декрет за смяната на статута на сградата, превръщайки я в действаща джамия. На 24 юли в „Света София“ се проведе първата мюсюлманска молитва от близо век насам.

Вижте още: ПЪРВАТА МЮСЮЛМАНСКА МОЛИТВА В „СВЕТА СОФИЯ“ СЛЕД БЛИЗО 1 ВЕК (СНИМКИ)

Една от причините, поради които интелектуалците и хората, които са против решението, не се обявяват публично против него, е фактът, че в Турция няма свобода на словото, казва Памук. Превръщането на музея в джамия показва на света, че държавата вече не е едновременно светска и религиозна, единственото нещо, което различава републиката от останалите ислямски държави.

„Всички турци, дори тези, които гласуват за управляващата „Партия на справедливостта и развитието“, открито или тайно се гордеят с това, че се различават от останалите мюсюлмански нации, заявявайки, че също като европейците ние сме и секуларисти, в което се крие уникалността на Турция. Сега те [управляващите] отнемат тази гордост на турците да бъдат едновременно мюсюлмани и секуларисти. Тъкмо това бе проектът на Кемал Ататюрк“, твърди писателят.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах