Оригиналът на меча на Кубрат за първи път в България

Реликвата на българската държавност може да бъде видяна в Националната галерия (Двореца) само за месец и нещо

Мечът е част от параден комплект, с който хан Кубрат се е появявал на официални държавни церемонии. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Оригиналът на меча на Кубрат за първи път в България

Мечът е част от параден комплект, с който хан Кубрат се е появявал на официални държавни церемонии. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Мечът на Кубрат, създател на Стара Велика България, може да бъде видян за пръв път у нас в оригинал. Оръжието, част от регалиите на ханската власт, е изложено от днес в тронната зала на Националната галерия, филиал Двореца. Реликвата е част от съкровището, открито през 1912 г. в Малая Перешчепина, Украйна.

Оръжието на хана е било показвано у нас преди години в Националния исторически музей, но тогава е гостувало копие. Заради недобрата си консервация оригиналът рядко е изваждан от витрините на Ермитажа, където се съхранява цялото съкровище на Кубрат.

„С огромно вълнение заставаме днес пред една скромна витрина, която крие невероятно съкровище – съкровище за нас, българите, защото Кубрат е личност с библейски пропорции – каза зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред „Площад Славейков“. – Представете си, че отваряте Писанието, четете за Авраам, за Исаак – и изведнъж да видите пред вас вещите на тези библейски личности. Кубрат е личност, невероятно важна за нас – това е човекът, родил със своята историческа дейност няколко Българии, успявайки преди това да създаде една древна държава с изключителни последствия в историята на Европа и света. Този меч е несъмнен шедьовър на древното изкуство, еклектика между Изтока и Запада, между Византия и Иран, но от друга страна за нас, българите, това е свещена реликва – реликва на българската държавност с нейната повече от 1300-годишна история.“

Мечът е част от параден комплект, с който ханът се е появявал на официални държавни церемонии. Има златни дръжка и кания, инкструстирани със скъпоценни камъни; дължината му е 94 см. Датира от 30-те години на VII век и е подарък на Кубрат от император Ираклий, с който най-голямата империя по онова време признава на хана ранг на патриций.

Сред учените дълго се е смятало, че мечът е изработен в Константинопол, но в последно време се лансира теория, че е изработен в кримски ателиета или по на изток. Мечове с подобна стилистика са откривани в Корея и в Китай, посочват специалистите.

От цялото съкровище на Кубрат у нас е изложен и един от златните пръстени с монограм на владетеля, за чиято изработка учените са сигурни, че принадлежи на майстори от Константинопол.

В Националната галерия е изложен и един от златните пръстени с монограм на Кубрат. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Общо предметите в съкровището са близо 800 – сред тях фигурират няколко пръстена с монограма на хана, античен златен сервиз с 11 чаши, както и още 16 златни и 19 сребърни съда за бита, 500-грамова и по-малки токи за колани, огърлица с изумруди, ритон, 70 византийски монети, 230 златни слитъка, костен гребен за коса, конска фигурка за игра на шах… Общото тегло на предметите е 25 кг злато и 50 кг сребро.

„За мен като зам.-кмет е особено вълнуващо, че тези реликви са изложени в някогашния княжески дворец, в тронната зала, където по царско време са посрещани короновани особи и държавни глави – символично София сега се свързва и с личността на Кубрат“, каза Тодор Чобанов.

Мечът и пръстенът на хан Кубрат може да бъдат видени в Двореца до 30 юни 2019 г.

OPERA OPEN