VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Оригиналът на меча на Кубрат за първи път в България

Реликвата на българската държавност може да бъде видяна в Националната галерия (Двореца) само за месец и нещо

Мечът е част от параден комплект, с който хан Кубрат се е появявал на официални държавни церемонии. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Оригиналът на меча на Кубрат за първи път в България

Мечът е част от параден комплект, с който хан Кубрат се е появявал на официални държавни церемонии. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Мечът на Кубрат, създател на Стара Велика България, може да бъде видян за пръв път у нас в оригинал. Оръжието, част от регалиите на ханската власт, е изложено от днес в тронната зала на Националната галерия, филиал Двореца. Реликвата е част от съкровището, открито през 1912 г. в Малая Перешчепина, Украйна.

Оръжието на хана е било показвано у нас преди години в Националния исторически музей, но тогава е гостувало копие. Заради недобрата си консервация оригиналът рядко е изваждан от витрините на Ермитажа, където се съхранява цялото съкровище на Кубрат.

„С огромно вълнение заставаме днес пред една скромна витрина, която крие невероятно съкровище – съкровище за нас, българите, защото Кубрат е личност с библейски пропорции – каза зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред „Площад Славейков“. – Представете си, че отваряте Писанието, четете за Авраам, за Исаак – и изведнъж да видите пред вас вещите на тези библейски личности. Кубрат е личност, невероятно важна за нас – това е човекът, родил със своята историческа дейност няколко Българии, успявайки преди това да създаде една древна държава с изключителни последствия в историята на Европа и света. Този меч е несъмнен шедьовър на древното изкуство, еклектика между Изтока и Запада, между Византия и Иран, но от друга страна за нас, българите, това е свещена реликва – реликва на българската държавност с нейната повече от 1300-годишна история.“

Мечът е част от параден комплект, с който ханът се е появявал на официални държавни церемонии. Има златни дръжка и кания, инкструстирани със скъпоценни камъни; дължината му е 94 см. Датира от 30-те години на VII век и е подарък на Кубрат от император Ираклий, с който най-голямата империя по онова време признава на хана ранг на патриций.

Америка за България

Сред учените дълго се е смятало, че мечът е изработен в Константинопол, но в последно време се лансира теория, че е изработен в кримски ателиета или по на изток. Мечове с подобна стилистика са откривани в Корея и в Китай, посочват специалистите.

От цялото съкровище на Кубрат у нас е изложен и един от златните пръстени с монограм на владетеля, за чиято изработка учените са сигурни, че принадлежи на майстори от Константинопол.

В Националната галерия е изложен и един от златните пръстени с монограм на Кубрат. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Общо предметите в съкровището са близо 800 – сред тях фигурират няколко пръстена с монограма на хана, античен златен сервиз с 11 чаши, както и още 16 златни и 19 сребърни съда за бита, 500-грамова и по-малки токи за колани, огърлица с изумруди, ритон, 70 византийски монети, 230 златни слитъка, костен гребен за коса, конска фигурка за игра на шах… Общото тегло на предметите е 25 кг злато и 50 кг сребро.

„За мен като зам.-кмет е особено вълнуващо, че тези реликви са изложени в някогашния княжески дворец, в тронната зала, където по царско време са посрещани короновани особи и държавни глави – символично София сега се свързва и с личността на Кубрат“, каза Тодор Чобанов.

Мечът и пръстенът на хан Кубрат може да бъдат видени в Двореца до 30 юни 2019 г.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg