СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Оркестърът на БНР променя концертна програма в подкрепа на Украйна

Софийската филхармония с благотворителен концерт в помощ на пострадалите от войната

Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Оркестърът на БНР променя концертна програма в подкрепа на Украйна

Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Симфоничният оркестър на БНР промени програмата си за предстоящ концерт и го посвети на загиналите в трагичните събития в Украйна. Вместо една от най-веселите и енергични симфонии на Йоханес Брамс, на 11 март в Зала „България“ радиосимфониците ще изпълнят знакови произведения на Чайковски и на украински съвременен композитор.

„За съжаление, музиката не може да спре войната, но и безразличието няма да помогне да я разберем“, казват от Радиосимфоничния оркестър.

Промяната в програмата е провокирана и от паметник в малкия украински град Тростянец, пострадал от военните действия миналата седмица. Издигнат през XVIII в., на него са изобразени князете Голицини, но символиката се поражда от това, че градът е бил предпочитано място за отсядане на Пьотр Илич Чайковски. Градът го вдъхновява и там той пише своето първо симфонично произведение – увертюрата „Буря“.

Тъкмо това произведение ще прозвучи на 11 март в концерта на симфониците. В програмата ще влезе и „Тиха музика“ на Валентин Силвестров, съвременен украински композитор от Киев. Те ще заместят Втора симфония от Йоханес Брамс, която със своите песенни и танцови теми, енергия и бодрост във финала е сметната от оркестъра за неподходяща за реалността, в която живеем.

„Трагедията, която се разгръща сега в Украйна, вече донесе немислими човешки жертви и страдания – казва главният диригент на оркестъра Марк Кадин, родом от Украйна, днес руски гражданин. – Мир, спокойствие и тишина са ни необходими на всички, но преди всичко на жителите на Украйна.“

Вижте още: ДИРИГЕНТЪТ МАРК КАДИН ЗА РУСКАТА ИНВАЗИЯ В УКРАЙНА: ТОВА Е ДЪРЖАВЕН БАНДИТИЗЪМ

Първата част на концерта остава без промени и както вече бе обявено, цигуларката Лия Петрова ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър на английския композитор Уилям Уолтън. Написана през 1937 г. за американския виртуоз Яша Хейфец и призната за една от най-добрите цигулкови пиеси, творбата по-късно е преработена от самия композитор.

Благотворителен концерт на Софийската филхармония 

Освен оркестърът на БНР, подобен жест към украинския народ направиха редица водещи оркестри, сред които Берлинската филхармония, Берлинското радио, Лондонският филхармоничен оркестър, Оркестърът на Френското радио, Симфоничният оркестър „Джузепе Верди“ в Милано, Кралският Концертгебау оркестър в Амстердам, Софийската филхармония и много други.

На 21 март в Зала „България“ ще се проведе благотворителен концерт „Музиката на Украйна“, като 100% от приходите от продадени билети ще бъдат предоставени на Българския Червен кръст в полза на пострадалите от войната. В събитието участие ще вземат вокалните състави „Bella Voce“ и „Славяни“, струнният квартет „Филхармоника“, пианистът Светлин Христов и актьорът Даниел Цочев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg