Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Оркестрант от Софийската опера е с коронавирус, Пламен Карталов е зает

Огнян Михов е свирил на Концерт за бебоци и „Българи от старо време“, след което се е почувствал зле

Снимка: Софийска опера и балет - Оркестрант от Софийската опера е с коронавирус, Пламен Карталов е зает

Снимка: Софийска опера и балет

Има ли човек с коронавирус в Софийската опера? От Националния музикален театър потвърдиха пред „Площад Славейков“, но в Операта не са много сигурни. Все пак научихме, че има музикант с положителен тест – Огнян Михов, щатен кларинетист в състава на Операта.

За положителната му проба съобщи първа оперната певица Дарина Такова, която призова във Фейсбук музикантите от оркестрите, в които е свирил Михов – баща на дъщеря ѝ Мила Михова – да си направят тестове за Ковид-19. Това са Софийската опера и балет, Старозагорската опера и Националният музикален театър.

ДАРИНА ТАКОВА: НЕЗАБАВНА КАРАНТИНА ЗА СОФИЙСКАТА И СТАРОЗАГОРСКАТА ОПЕРА И ЗА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР

За да научим има ли болни от коронавирус в Операта, потърсихме първо директора Пламен Карталов. Но въпреки многократните опити да се свържем, така и не успяхме да говорим с него. Причината, по думите на пиара на институцията Галина Минчева, е, че г-н Карталов е зает, репетира и „не може да се занимава с глупости“.

Г-жа Минчева заяви, че в Операта няма хора с Ковид-19 и не знаела, че Огнян Михов е на щат при тях. Но въпреки това ни съдейства да разговаряме с Божидар Христов, който заема длъжността инспектор на оркестъра и прави графиците на оркестъра. Той потвърди, че Огнян Михов е щатен музикант в състава на Софийска опера и действително е носител на вируса. Междувременно е присъствал на 3 октомври на Концерт за бебоци, но не е свирил, бил е с маска на лицето. Имат ли обаче оплаквания присъстващите на това участие музиканти и публика, направили ли са си тест, не получихме информация – но било сигурно, че нямат симптоми.

Христов все пак разказа, че Огнян Михов е на лечение вкъщи, чува се с него.

В деня след Концерта за бебоци в Операта, Михов е свирил на представлението „Българи от старо време“ в Националния музикален театър. Директорката на институцията Марияна Арсенова разказа пред „Площад Славейков“, че Михов се е почувствал зле след участието при тях, симптомите го разтревожили и е отишъл при личния си лекар. След положителния тест е уведомил РЗИ, както и директорката на Оперетата.

От Музикалния театър информират, че са установили кои са зрителите от първия ред по време на спектакъла, както и хората, които са били в пряк контакт с Михов. Трима от тях, както и главният диригент, вече са с отрицателен тест, хоровият диригент очаква резултатите си от теста.

На самата сцена музикантът не е бил в контакт с останалите изпълнители, тъй като всеки от „духачите“ свири зад плексигласови плоскости. Марияна Арсенова обясни, че според изследванията най-голям аерозолен облак по време на изпълнение се образува край флейтистите. А след завръщането на трупата към работа от септември, само 50% от състава участва в едно представление, свири половината от оркестъра, музикантите са разположени шахматно.

На влизане през служебния вход на Музикалния театър портиерът мери температурата на всеки посетител.

„В момента Огнян Михов се чувства добре, има температура с променлива величина, дробовете му са чисти, на лечение е вкъщи“, разказа г-жа Арсенова.

Михов е участвал и в камерната опера „Любов и ревност“, представление на Старозагорската опера в София, което се е провело на 29 септември в „Сълза и смях“. Изпълнението е било в рамките на „Софийски музикални седмици“ и музикантите на сцената са били от Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Михов е имал кратко изпълнение на саксофон.

От Старозагорската опера заявиха пред „Площад Славейков“, че до момента никой от техния състав няма оплаквания със симптоми на коронавирус.

У нас и в немалко държави по света културните институции се опитват да работят в условията на коронавирус. Публиката не е много, на места дори не може да запълни 50% от капацитета на залата – но навсякъде се опитват да функционират, въпреки Ковид-19. На някои места са толкова предпазливи, че дори отказват да отворят след началото на кризата – „Метрополитън опера“ стои затворена от март, излъчвайки записи на опери безплатно онлайн, а междувременно реши да отмени целия си следващ сезон. Проблемът е, че отказът на някои институции да взимат своевременни мерки срещу рисковете от Ковид-19 ще се отрази трайно на доверието на публиката към тях. Ако директорите на културните институции у нас не докажат, че защитават трупите си, както и зрителите, това може да доведе до траен отказ на публиката да се завърне в залите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС