Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Орлин Анастасов, учениците му в Софийската опера и Вердиевите гласове

Покорил най-големите оперни сцени по света, певецът е в София за поредица от събития

През януари 2024-а Орлин Анастасов ще празнува 25 години от дебюта си в Софийската опера. Снимка: Личен архив  - Орлин Анастасов, учениците му в Софийската опера и Вердиевите гласове

През януари 2024-а Орлин Анастасов ще празнува 25 години от дебюта си в Софийската опера. Снимка: Личен архив

Предварителен тур от големия певчески международен конкурс „Вердиеви гласове“ за пръв път ще се проведе в София, съобщиха от Софийската опера. Прослушването ще бъде на 12 и 13 юни в сградата на Операта.

Подборът на млади певци от България и Балканите ще се извърши от комисия, съставена от акад. Пламен Карталов, Матео Паис и световноизвестния бас Орлин Анастасов, който току-що приключи първия си майсторски клас в София. Тази вечер, 8 юни, от 19 ч. в Камерната зала на Операта предстои гала концерт с участниците в класа – Кети Горгодзе, Вихра Смилкова, Филип Иванов, Ведат Далгиран, Денис Иванов, Марта Кукуларова, Виктор Кръстанов, Марина Шахдинарова и Юлия Ермакова. Ще изпълнят арии из опери на Моцарт, Чайковски и Верди. На рояла ще им партнира Светлана Ананиевска.

„Вердиеви гласове“ е един от най-престижните световни конкурси за оперно пеене. Фактът, че Софийската опера е избрана за предварителен тур е важно признание за културната институция, казват от Операта.

Това е петдесет и деветото издание на „Вердиеви гласове“ – много реномиран конкурс. Изключително съм щастлив, че бях поканен от новото ръководство на конкурса да участвам в селекцията на младите певци от България и съседните държави, за Грузия и целия регион там“, казва маестро Анастасов.

От тази година в конкурса има нов елемент, уточни той – на финалния тур певците ще работят с режисьор, за да се прецени как се представят в такава ситуация и да се оцени и актьорското им присъствие.

От няколко години Орлин Анастасов организира певческа академия в къщата на Борис Христов в Рим.

Направих предложение, което беше прието от Министерството на културата. Променихме регламента, който в момента предлага работа с известни педагози два пъти по два месеца през годината. Имаме идеи за обогатяване на проекта с вкарване на нови дисциплини“, допълни Орлин Анастасов.

След няколко постановки в Италия и България, световноизвестният бас подготвя продукция като оперен режисьор.

Подготвяме много голяма постановка на „Атила“ от Верди, копродукция между десет театъра на четири различни континента. Всичко започва в Грузия. Премиерата ще бъде в началото на април 2024 г. Надявам се да успеем да я покажем и в България. Главната партия на Атила ще изпее грузински бас – Георги Манушвили, когото открих преди две години и в рамките на тези две години той вече е със световна кариера. Тенорът ще бъде Акиле Мачадо, който е артистичен директор на операта в Ла Коруня. Одабела ще бъде младо сопрано, 29-годишна грузинка с арменски корени Марина Шахдинарова, която спечели наградата за най-добро сопрано на името на Мирела Френи на конкурса „Николай Гяуров“ в Модена.“

Орлин Анастасов дебютира на оперната сцена само на 20-годишна възраст. На 23 години печели големия международен конкурс „Опералия“, а веднага след това дебютира в „Ла Скала“ като Дон Базилио в „Севилския бръснар“ от Росини. Прави запомнящи се роли в Лондон, Париж, Виена, Ню Йорк. Под диригентството на сър Колин Дейвис участва в записа на „Троянци“ от Берлиоз, който печели 2 награди „Грами“ – за „Най-добър класически албум“ и за „Най-добър запис на оперно произведение“.

В Софийската опера Орлин Анастасов е бурно аплодиран като крал Филип II в „Дон Карлос“, като Дон Кихот в едноименната опера, както и в редица концерти. През 2011 г. участва в мащабната постановка на „Атила“ на хълма Царевец в рамките на фестивала „Сцена на вековете“.

Световноизвестният бас обяви, че през януари 2024-а ще отбележи 25 години от дебюта си в Софийската опера със специална гала вечер.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg