POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Оруел, Бредбъри и Лем заменят съветските герои в Киев

Дерусификация в украинската столица - сменени са имената на 314 улици, спирки, обекти

Един от множеството постери в обстрелвания от Русия Киев, който показва цивилизационния избор на Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Оруел, Бредбъри и Лем заменят съветските герои в Киев

Един от множеството постери в обстрелвания от Русия Киев, който показва цивилизационния избор на Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Джордж Оруел“, „Рей Бредбъри“, „Уинстън Чърчил“ и „Станислав Лем“ ще бъдат новите имена на улици в Киев, които досега са били наречени на съветски герои, съобщава Радио „Свобода“.

Киевският градски съвет вчера е сменил наименованията на две от спирките на градското метро, на няколко улици и други градски обекти. Преименуването е реакция на руското нахлуване в Украйна, което предизвика процес на дерусификация и десъветизация на страната.

Спирката на метрото „Дружба на народите“ вече ще се нарича „Зверинецка“, по името на стария исторически район в Киев, а спирката „Лев Толстой“ става „Площад на украинските герои“. Всички имена са избрани след гласуване, проведено в началото на годината сред гражданите на Киев.

Кметът на града Виталий Кличко е заявил, че вече са сменени имената на 314 обекта. Улица „Ржевски“ вече ще се нарича „Станислав Лем“, улица „Володя Дубинин“ (съветски пионер, обявен за герой) става „Рей Бредбъри“, улица „Красноткацка“ (Червенотъкаческа) ще бъде „Уинстън Чърчил“. Улица „Орловски“, досега носеща името на един от ръководителите на партизанското движение в Беларус, ще бъде „Джордж Оруел“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg