POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Осъден за харесване във Фейсбук

В Швейцария за първи път съдът призна за виновен човек за „лайк“ в социалната мрежа

Осъденият швейцарец е поставил „лайк“ на статус на активисти, които обвинявали ръководител на асоциация за защита на животните в расизъм и антисемитизъм. - Осъден за харесване във Фейсбук

Осъденият швейцарец е поставил „лайк“ на статус на активисти, които обвинявали ръководител на асоциация за защита на животните в расизъм и антисемитизъм.

Гражданин на Швейцария за първи път в историята на страната е осъден на глоба заради „лайк“ в социалната мрежа Фейсбук. Съд в Цюрих е обявил присъдата на обвинения 45-годишен мъж и му е наложил да плати 4 хиляди франка (4100 долара), съобщава Би Би Си.

По информация на The Local Switzerland през 2015 г. осъденият швейцарец, чието име не се споменава, е поставил „лайк“ на статус на активисти, които обвинявали Ервин Кеслер, ръководител на асоциация за защита на животните, в расизъм и антисемитизъм.

В отговор Кеслер подал жалба в съда не само срещу авторите на статуса, но и срещу тези, което са го „харесали“, с обяснението, че  „лайковете“ вдигат популярността на публикацията и я правят видима за повече потребители.

Съдът е отбелязал също, че „лайк“ се подразбира като одобрение, а по този начин ответникът е демонстрирал, че е съгласен със съдържанието на оскърбителния коментар.

През 1998 г. Кеслер е осъден на кратък срок затвор, след като публично сравнил ритуалното клане на животни по еврейските традиции с престъпленията на германските нацисти. Въпреки това, председателят на съда сега е заявил, че след почти 20 години от предишното наказание, не вижда причина да се приписват на Кеслер расистки и антисемитски възгледи.

Както пише „Франс прес“, за Швейцария това е първият случай на присъда заради „лайк“ в социалната мрежа.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90