Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Осъдени души“ по БНТ за 110 г. от рождението на Димитър Димов

Филмът на Въло Радев е в Топ 10 на най-обичаните от зрителите български филми

Актьорите Едит Салай и Ян Енглерт като Фани Хорн и отец Ередия в „Осъдени души“ - „Осъдени души“ по БНТ за 110 г. от рождението на Димитър Димов

Актьорите Едит Салай и Ян Енглерт като Фани Хорн и отец Ередия в „Осъдени души“

110 години от рождението на Димитър Димов ще отбележи БНТ на 23 юни с филма „Осъдени души“ по едноименния роман на писателя. Екранизацията на Въло Радев с участието на Ян Енглерт и Едит Салай е в Топ 10 на най-обичаните български филми според телевизионните зрители.

„Осъдени души“ събира пред камерата актьорите Руси Чанев, Силвия Рангелова, Мариана Димитрова, Вълчо Камарашев, Димитър Хаджийски… Във финалната версия на филма отец Ередия „говори“ с гласа на Коста Цонев, а Фани Хорн озвучава Виолета Донева. Филмът носи награда „Златна роза“ на режисьора, на оператора Христо Тотев и на художника Константин Джидров през 1976 г.

Любопитен факт е, че докато тече кастинга за водещата женска роля, Жаклин Бисе проявява интерес, но в крайна сметка ролята на Фани Хорн отива при Едит Салай. Решението, че главните персонажи ще бъдат поверени на чуждестранни актьори е на Въло Радев. Това е рискован избор по времето, когато филмовата гилдия още не е приела решението Раде Маркович да играе в „Крадецът на праскови“ (1964), режисьорски дебют на Въло Радев.

Екипът на филма се спира на тогава още непознатия поляк Ян Енглерт за ролята на Рикардо Ередия.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Пробите показаха, че Ян носи такъв интелектуален и фанатичен заряд, че нямах никакво съмнение – той е!“, казва режисьорът, който е и сценарист на творбата.

Сред филмите на Въло Радев, които се помнят и до днес, са още „Цар и генерал“, „Най-дългата нощ“, „Черните ангели“, „Корените на изгряващото слънце“ и „Адаптация“. Музиката за „Адаптация“ и за „Осъдени души“ е на Митко Щерев. В автобиографичната си книга „Забравих си часовника на пианото“ композиторът споделя, че основната мелодична линия на „Осъдени души“ се ражда внезапно, след среща с Въло Радев, и само за десетина минути на нотния лист се появява основната музикална тема.

На 25 юни ще се навършат 110 години от рождението на Димитър Димов. Идеята за „Осъдени души“ възниква у него, след като през януари 1943 г. заминава на специализация в Мадридския институт „Рамон-и-Кахал“. По това време той вече е издал първия си роман „Поручик Бенц“, който не се приема толкова добре. Вдъхновението го спохожда в Испания, където се запознава с представител на Йезуитския орден, а гостуването му в Толедо засилва интереса към католицизма и по-късно се превръща в една от повествователните нишки в романа. Книгата излиза от печат през 1945 г.

„Осъдени души“ ще бъде излъчен на 23 юни, неделя, от 15 ч. по БНТ 1.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах