„Осъдени души“ по БНТ за 110 г. от рождението на Димитър Димов

Филмът на Въло Радев е в Топ 10 на най-обичаните от зрителите български филми

Актьорите Едит Салай и Ян Енглерт като Фани Хорн и отец Ередия в „Осъдени души“ - „Осъдени души“ по БНТ за 110 г. от рождението на Димитър Димов

Актьорите Едит Салай и Ян Енглерт като Фани Хорн и отец Ередия в „Осъдени души“

110 години от рождението на Димитър Димов ще отбележи БНТ на 23 юни с филма „Осъдени души“ по едноименния роман на писателя. Екранизацията на Въло Радев с участието на Ян Енглерт и Едит Салай е в Топ 10 на най-обичаните български филми според телевизионните зрители.

„Осъдени души“ събира пред камерата актьорите Руси Чанев, Силвия Рангелова, Мариана Димитрова, Вълчо Камарашев, Димитър Хаджийски… Във финалната версия на филма отец Ередия „говори“ с гласа на Коста Цонев, а Фани Хорн озвучава Виолета Донева. Филмът носи награда „Златна роза“ на режисьора, на оператора Христо Тотев и на художника Константин Джидров през 1976 г.

Любопитен факт е, че докато тече кастинга за водещата женска роля, Жаклин Бисе проявява интерес, но в крайна сметка ролята на Фани Хорн отива при Едит Салай. Решението, че главните персонажи ще бъдат поверени на чуждестранни актьори е на Въло Радев. Това е рискован избор по времето, когато филмовата гилдия още не е приела решението Раде Маркович да играе в „Крадецът на праскови“ (1964), режисьорски дебют на Въло Радев.

Екипът на филма се спира на тогава още непознатия поляк Ян Енглерт за ролята на Рикардо Ередия.

Америка за България

Пробите показаха, че Ян носи такъв интелектуален и фанатичен заряд, че нямах никакво съмнение – той е!“, казва режисьорът, който е и сценарист на творбата.

Сред филмите на Въло Радев, които се помнят и до днес, са още „Цар и генерал“, „Най-дългата нощ“, „Черните ангели“, „Корените на изгряващото слънце“ и „Адаптация“. Музиката за „Адаптация“ и за „Осъдени души“ е на Митко Щерев. В автобиографичната си книга „Забравих си часовника на пианото“ композиторът споделя, че основната мелодична линия на „Осъдени души“ се ражда внезапно, след среща с Въло Радев, и само за десетина минути на нотния лист се появява основната музикална тема.

На 25 юни ще се навършат 110 години от рождението на Димитър Димов. Идеята за „Осъдени души“ възниква у него, след като през януари 1943 г. заминава на специализация в Мадридския институт „Рамон-и-Кахал“. По това време той вече е издал първия си роман „Поручик Бенц“, който не се приема толкова добре. Вдъхновението го спохожда в Испания, където се запознава с представител на Йезуитския орден, а гостуването му в Толедо засилва интереса към католицизма и по-късно се превръща в една от повествователните нишки в романа. Книгата излиза от печат през 1945 г.

„Осъдени души“ ще бъде излъчен на 23 юни, неделя, от 15 ч. по БНТ 1.

Доза Щастие

Bookshop 728×90