Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Осъдени души“ по БНТ за 110 г. от рождението на Димитър Димов

Филмът на Въло Радев е в Топ 10 на най-обичаните от зрителите български филми

Актьорите Едит Салай и Ян Енглерт като Фани Хорн и отец Ередия в „Осъдени души“ - „Осъдени души“ по БНТ за 110 г. от рождението на Димитър Димов

Актьорите Едит Салай и Ян Енглерт като Фани Хорн и отец Ередия в „Осъдени души“

110 години от рождението на Димитър Димов ще отбележи БНТ на 23 юни с филма „Осъдени души“ по едноименния роман на писателя. Екранизацията на Въло Радев с участието на Ян Енглерт и Едит Салай е в Топ 10 на най-обичаните български филми според телевизионните зрители.

„Осъдени души“ събира пред камерата актьорите Руси Чанев, Силвия Рангелова, Мариана Димитрова, Вълчо Камарашев, Димитър Хаджийски… Във финалната версия на филма отец Ередия „говори“ с гласа на Коста Цонев, а Фани Хорн озвучава Виолета Донева. Филмът носи награда „Златна роза“ на режисьора, на оператора Христо Тотев и на художника Константин Джидров през 1976 г.

Любопитен факт е, че докато тече кастинга за водещата женска роля, Жаклин Бисе проявява интерес, но в крайна сметка ролята на Фани Хорн отива при Едит Салай. Решението, че главните персонажи ще бъдат поверени на чуждестранни актьори е на Въло Радев. Това е рискован избор по времето, когато филмовата гилдия още не е приела решението Раде Маркович да играе в „Крадецът на праскови“ (1964), режисьорски дебют на Въло Радев.

Екипът на филма се спира на тогава още непознатия поляк Ян Енглерт за ролята на Рикардо Ередия.

Фантастико

Пробите показаха, че Ян носи такъв интелектуален и фанатичен заряд, че нямах никакво съмнение – той е!“, казва режисьорът, който е и сценарист на творбата.

Сред филмите на Въло Радев, които се помнят и до днес, са още „Цар и генерал“, „Най-дългата нощ“, „Черните ангели“, „Корените на изгряващото слънце“ и „Адаптация“. Музиката за „Адаптация“ и за „Осъдени души“ е на Митко Щерев. В автобиографичната си книга „Забравих си часовника на пианото“ композиторът споделя, че основната мелодична линия на „Осъдени души“ се ражда внезапно, след среща с Въло Радев, и само за десетина минути на нотния лист се появява основната музикална тема.

На 25 юни ще се навършат 110 години от рождението на Димитър Димов. Идеята за „Осъдени души“ възниква у него, след като през януари 1943 г. заминава на специализация в Мадридския институт „Рамон-и-Кахал“. По това време той вече е издал първия си роман „Поручик Бенц“, който не се приема толкова добре. Вдъхновението го спохожда в Испания, където се запознава с представител на Йезуитския орден, а гостуването му в Толедо засилва интереса към католицизма и по-късно се превръща в една от повествователните нишки в романа. Книгата излиза от печат през 1945 г.

„Осъдени души“ ще бъде излъчен на 23 юни, неделя, от 15 ч. по БНТ 1.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах